Sampol uitgelicht

Inti Ghysels
'Kracht van verandering' op Fraudebestrijding? Fake News!

december 2017
Lees ...

 

Frederic Vanhauwaert
Kinderen in armoede dupe van falend beleid

november 2017
Lees ...

 

Wim Vermeersch
Komt Antwerpen van Mars en Gent van Venus?

oktober 2017
Lees ...

 

Miranda Ulens
De Uber-uitdaging: werk in de platformeconomie

september 2017
Lees ...

State of the Left - juni 2015

Belaagd langs alle kanten

26 juni 2015 

Een van de weinige electorale lichtpunten voor Europees centrumlinks in de voorbije jaren was de overwinning van Helle Thorning-Schmidt in 2011 bij de Deense verkiezingen. Vorige week echter verloren haar sociaaldemocraten hun plaats in de regering. De trend sinds het begin van de crisis, waarbij geen enkele grote centrumlinkse regerende partij in Europa een herverkiezing wint, wordt voortgezet.

Kristian Weise heeft het in de State of the Left van deze maand over de paradox in het resultaat: de sociaaldemocraten wonnen stemmen en zetels, maar door de toegenomen steun voor populistisch rechts verloor het linkse blok nipt de macht. Er zijn duidelijke parallellen met de nederlaag vorige maand van Labour in Groot-Brittannië, waar UKIP - dat op veel plaatsen geknabbeld heeft aan de steun voor de partij - een rol heeft bij gespeeld. De sterke tweede plaats van de Deense Volkspartij was niet alleen gebaseerd op haar anti-immigratie houding, maar ook op haar belofte om de verzorgingsstaat te verdedigen. Of centrumlinks nu beweert flink te zijn op het vlak van immigratie - zoals Labour en Thorning-Schmidt - of niet, het verliest toch. 

Het resultaat bevestigt dat, in een tijd van angst omwille van economische onzekerheid, immigratie en de EU, populistisch rechts een sterke bedreiging vormt voor een groot deel van het traditionele centrumlinkse kiespubliek. Katrine Marçal, die vanuit Zweden rapporteert over de benarde situatie van de enige overgebleven centrumlinkse regering van Scandinavië, benadrukt de behoefte bij de linkerzijde aan een reactie die een programma voor economische verandering combineert met een inclusief verhaal rond nationale identiteit. 

Wat met de andere Europese sociaaldemocratische partijen in een regering? Het beeld is grotendeels somber. Jérémie Gagné en Michael Miebach zien dat de Duitse SPD er niet in slaagt in de peilingen te profiteren van haar verdienstelijk parcours als de kleinere coalitiepartner van Angela Merkel. Gérard Grunberg denkt dat weinig socialisten geloven dat François Hollande de herverkiezing kan winnen (hoewel zijn hervormingsgezinde premier, Manuel Valls, populair blijft en versterkt uit een recent partijcongres kwam). En in Italië gaven de kiezers Matteo Renzi een waarschuwing bij de regionale en lokale verkiezingen van vorige maand. Mattia Guidi meent dat de boodschap voor deze laatste wel eens zou kunnen zijn dat hij niet ver genoeg gaat in zijn pogingen om de Democratische Partij te hervormen. Of men nu in de regering zit of op de oppositiebanken, misschien zit daarin een algemene les voor sociaaldemocraten in het hele continent. 

Policy Network politieke waarnemers
Maandelijkse berichten uit de hele wereld. De "State of the Left" bevat bijdragen van zowel reguliere columnisten als gastschrijvers

 

   Winning the battle, losing the war

De Deense sociaaldemocraten kwamen als grootste partij uit de recentste parlementsverkiezingen, maar moesten de macht laten aan Venstre, de centrum-rechtse liberale partij, en dat wegens de stevige winst voor populistisch rechts.  
Kristian Weise

   Time for ‘Blue Löfven’? 

Patriottische retoriek en een programma voor radicale economische veranderingen liggen aan de basis van het historische succes van de Zweedse sociaaldemocratie. Stefan Löfven kan wat meer van beide gebruiken.
Katrine Marçal

   The SPD's turnout dilemma

Ondanks een solide prestatie in de regering wint de SPD amper stemmen in de peilingen. Wordt het tijd om te denken aan zij die niet gaan stemmen?
Jérémie Gagné en Michael Miebach

   Manuel Valls's moment

De Franse premier verhindert een poging hem te verzwakken en manifesteert zich als het enige mogelijke alternatief voor François Hollande.
Gérard Grunberg

   A warning signal for Renzi

De premier moet een terugval onder ogen zien bij de recente lokale en regionale verkiezingen. Maar welke lessen moet hij nu trekken? 
Mattia Guidi 

   The end of the Harper era? 

Na bijna tien jaar onder een conservatieve regering hebben de Canadezen er duidelijk genoeg van. De leider van de centrumlinkse New Democratic party, Thomas Mulcair, heeft een goede kans om premier te worden na de volgende verkiezingen.
Claudia Chwalisz

   Apocalypse avoided

Een desastreuze ‘Grexit’ lijkt te zijn vermeden, maar er zijn weinig redenen tot optimisme omtrent de Griekse toekomst.
Yannis Palaiologos

   The gay marriage after party

Het Ierse referendum gaat in tegen de politieke apathie en biedt politieke partijen een aantal lessen.
Eoin O'Malley

   The road not taken 

Ooit was het een baken van hoop, maar nu staat verdeeld links op een kruispunt.
Arturo Franco

   The contagious mood of the left 

Net wanneer een zege van onze bondgenoten buiten de grenzen het vertrouwen kan oppeppen, delen we in de teleurstelling over hun nederlaag.
René Cuperus

   Long march ahead for the Polish left 

Na het tegenvallende resultaat in de presidentsverkiezingen staan de Poolse sociaaldemocraten voor een driedubbele uitdaging, met weinig tijd om zich voor te bereiden vooraleer de kiezers een nieuw parlement aanduiden.
Jedrzej Włodarczyk

   Facing up to the scale of Labours defeat 

De volgende Labour leider moet de nood aan verandering erkennen om de partij te kunnen laten overleven.
Hopi Sen

   Five hundred days to go 

De Democratische presidentskandidaten moeten zowel de vooruitgang erkennen die in de Obama jaren is gemaakt, als hun eigen visie voor de toekomst presenteren.
Daniella Gibbs Leger 

Opgemerkt

Inti Ghysels

Johan Van Overtveldt doet aan intellectuele oplichterij'
Lees meer...

Sampol - december 2017

 

 

 

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk