Sampol uitgelicht

Frederic Vanhauwaert
Kinderen in armoede dupe van falend beleid

november 2017
Lees ...

 

Wim Vermeersch
Komt Antwerpen van Mars en Gent van Venus?

oktober 2017
Lees ...

 

Miranda Ulens
De Uber-uitdaging: werk in de platformeconomie

september 2017
Lees ...

 

Christophe Lesschaeve
De blinde hoek van sp.a

juni 2017
Lees ...

Agenda

SAMPOL en Stichting Gerrit Kreveld organiseren in samenwerking met andere organisaties een reeks evenementen:       

* “Is een kortere werkweek haalbaar?” (Panelgesprek, i.s.m. Denktank Minerva, vrijdag 15 december - 13u - Kunstencentrum Vooruit - Gent)
* “Hoe het mediagevecht voeren (en winnen)” (Panelgesprek, i.s.m. Kunstencentrum Vooruit, dinsdag 30 januari - 20u - Kunstencentrum Vooruit - Gent) - Met: Wim Vermeersch (inleider), Ann Peuteman (moderator), panel: Meyrem Almaci, John Crombez, Karl van den Broeck en Bart Eeckhout.
* Middaglezing met Raoul Hedebouw (vrijdag 26 januari 12u15 - Geuzenhuis - Kantienberg - Gent)

Opinie - Wim Vermeersch

The only way is up?

Eind de jaren 1980 stond de Britse zangeres Yazz wekenlang op nummer 1 van de muzieklijsten met The only way is up. Bekijk de hit op YouTube (en vervloek uw dienaar voor deze aanstekelijke oorwurm die de hele dag in uw hoofd zal zitten): de eighties vibe spat ervan af, de hele clip doet vandaag een beetje vreemd aan maar is tegelijk onweerstaanbaar hartverwarmend. Ze past perfect in de tijdsgeest van toen. Hoewel de economie in de jaren 1970 al aan het slabakken ging en in de jaren 1980 in een aantal landen ondertussen een kille rechtse wind was gaan waaien, leefde op dat moment toch nog steeds de gedachte dat de mensen er vooral op vooruit zouden gaan, dat hun toekomst enkel beter zou worden. De enige weg is die naar boven.

Laatste nummer - november 2017

In het novembernummer van Samenleving en politiek leest u, onder andere, artikels over de groepen die zich vandaag aan de onderkant van de samenleving bevinden; hoe we met de kwetsbaren in onze samenleving omgaan vertelt immers veel over welke samenleving we zijn. Onze redactie detecteerde daarvoor: kinderen in armoede, sans-papiers, personen met een handicap, huurders en daklozen (maar vul deze lijst gerust zelf verder aan; ze is niet exhaustief). Van veel verheffing is voor deze groepen geen sprake, zo blijkt uit de bijdragen. Omhoog geraken ze niet in hun leven. De dagdagelijkse realiteit is er eerder een van ter plaatse trappelen, overleven en elke cent twee keer omdraaien.

 

Het verwelken van de roos - Jaarboek 2017

Na het rampjaar 2016, met de Brexit en de verkiezing van Donald Trump, zou 2017 het jaar worden dat de populistische golf ons volledig zou overspoelen: in de buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland stonden rechtse populisten klaar om het momentum te grijpen. Wat blijkt vandaag? De populistische revolte heeft niet plaats gevonden. Wel is er een andere rode draad in de verschillende landen te ontwaren: 2017 blijkt eerder het jaar van de krimp van de sociaaldemocratie en van het verwelken van de rode roos in de vuist. In deze publicatie bundelen we daarover een aantal analyses uit verschillende Europese landen, die eerder dit jaar in Samenleving en politiek verschenen. Download het jaarboek.

Emile Zola-prijs 2018

Is er een politiek, sociaal, economisch of cultureel thema dat jou nauw aan het hart ligt? Gooi dan een beklijvend essay op papier. Geen droge, wetenschappelijke tekst, maar een vurig betoog, een messcherpe aanklacht, een verontwaardigde kijk op een boeiend thema. Kom origineel uit de hoek, schuw de controverse niet en zorg ervoor dat je argumentatie stevig onderbouwd is.

Lees het reglement en de winnende essays van de vorige edities (2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 20122014, 2016).

Opgemerkt

Frederic Vanhauwaert

Het armoedebeleid is een aaneenschakeling van gemiste kansen
Lees meer...

Sampol - november 2017

 

 

 

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk