COSTA vermoordt TINA

Wim Vermeersch
22 mei 2017

Het gaat goed met Portugal. Na het EK voetbal vorige zomer, won het deze week het Eurovisiesongfestival, en ook op economisch vlak gaat het stilaan beter met het land. Met dank aan de socialistische regering-Costa. Die is bijna 1,5 jaar aan de macht, investeert fel in sociaal beleid en haalt tegelijk makkelijk de Europese begrotingsdoelstellingen.Daarmee heeft ze koelbloedig ‘TINA’, het discours dat ‘There Is No Alternative’ voor het besparingsbeleid om de begroting te doen kloppen, vermoord. Hoe heeft ze dat precies gedaan?

Lees meer: COSTA vermoordt TINA

Radicaliseer de sociaaldemocratie

Wim Vermeersch
26 april 2017

Dat de sociaaldemocratische partijen in onze buurlanden niet hun beste moment beleven is nogal een understatement. In Nederland viel PvdA terug van 38 op 9 zetels. In Frankrijk haalde PS een schamele 6%. En het is afwachten hoe Labour de verkiezingen van 8 juni doorkomt. Het lijkt erop dat 2017 niet het jaar van de populistische revolte wordt, zoals lange tijd werd gevreesd, maar van de verschrompeling van de sociaaldemocratie. Hoe moet het verder met de sociaaldemocratie na de afstraffing in Nederland en Frankrijk?

Lees meer: Radicaliseer de sociaaldemocratie

Boze Nederlander stemt niet langer links

Wim Vermeersch
16 maart 2017

Ondanks de winst voor GroenLinks en D66 en de sof van PVV, waren het voor links geen goede verkiezingen. 

Lees meer: Boze Nederlander stemt niet langer links

Belogen?

Wim Vermeersch
16 januari 2017

Peter Mertens voelt zich belogen (DM 14/01), nu sp.a toegeeft dat PVDA niet wordt betrokken bij de gesprekken over een mogelijke samenwerking in Antwerpen. Dat gevoel is toch een tikkeltje vreemd, aangezien van een relatie tussen beiden geen sprake is.

Lees meer: Belogen?

Buurman! Wat doet u nu?

Wim Vermeersch
20 december 2016

We schrijven mei 2012, minder dan vijf jaar geleden. Overal lezen we over de ‘wedergeboorte van Europees links’. Silvio Berlusconi en Nicolas Sarkozy verdwenen dat jaar van het internationale toneel. François Hollande had net het Elysée veroverd, met grote hoop voor een andere Europese koers. En in drie grote landen waar links traditioneel sterk staat, waren tekenen van herstel bij de lokale verkiezingen: in Groot-Brittannië stemden de Britten massaal op Labour, in Italië hield de centrumlinkse Partito Democratico stand bij de gemeenteraadsverkiezingen die door Beppe Grillo werden gedomineerd en in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen won sociaaldemocrate en deelstaatminister-president Hannelore Kraft overtuigend. Het moest SPD nationaal de wind in de zeilen geven om Angela Merkel een jaar later te verslaan; de laatste domino om de koers van Europa te veranderen.

Lees meer: Buurman! Wat doet u nu?

Pagina 1 van 14

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk