State of the Left - mei 2016

‘Oud’ links onder druk

mei 2016

Een aantal verkiezingen in de maand mei geven het beeld van oude, vermoeide sociaaldemocratische partijen. In Schotland zijn voor het eerst sinds de jaren 1930 de Conservatieven groter dan de Labour Partij. En in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg behaalde SPD een ontgoochelend verkiezingsresultaat. In de maand juni staan sociaaldemocraten opnieuw voor belangrijke examens. In Groot-Brittannië is er het Brexit-referendum op 23 juni. Maar vooral het resultaat van de verkiezingen in Spanje op 26 juni, waar Podemos/IU en PSOE in een felle strijd om de tweede plaats verwikkeld zijn, zal een grote impact hebben op Links doorheen Europa: kunnen ‘oude’ linkse partijen een lijn in het zand trekken tegen de opkomst van ‘nieuwe’ linkse partijen?

 

Policy Network politieke waarnemers
Maandelijkse berichten uit de hele wereld. De "State of the Left" bevat bijdragen van zowel reguliere columnisten als gastschrijvers

 

   Veel op het spel bij nieuwe verkiezingen in Spanje

De verkiezingen in Spanje vonden slechts zes maanden geleden plaats maar aangezien het voor geen enkele coalitie mogelijk bleek om een regering te vormen, mag de burger op 26 juni opnieuw naar de stembus. Verwacht wordt dat de conservatieve PP opnieuw de grootste groep in de Cortes wordt. Het is vooral uitkijken naar het gevecht om de tweede plaats. Podemos hoopt, nu in alliantie met Verenigd Links (IU), om het succes van Syriza in Griekenland te herhalen en PSOE hoopt om de grootste partij op Links te blijven. Het resultaat van deze strijd zal een grote impact hebben op Links doorheen Europa: kunnen oude linkse partijen een lijn in het zand trekken tegen de opkomst van nieuwe linkse partijen?
Elisa Díaz-Martínez & Marta Romero

   Waar staat Malcolm Turnbull echt voor

In de aanloop naar de ‘double dissolution’-procedure heeft Labour velen verrast. Het wint terrein op de regeringscoalitie over kwesties als onderwijs en fiscale voorzichtigheid.
John McTernan

   Het is niet enkel de economie, stupid

Een reeks structurele factoren zorgden voor het ontgoochelende verkiezingsresultaat voor SPD in de deelstaat Baden-Württemberg, ondanks het goede economische rapport dat de partij nationaal kan voorleggen.
Felix Hörisch

   Een gevoelige deal

De twee grootste partijen sloten een pact om Enda Kenny in het zadel te houden. Maar wat zijn de gevolgen voor Links?
Maeve Glavey

   Tijd voor bezinning?

Na de verkiezingen van deze maand moet Labour erkennen dat ‘devolution’ niet het verhoopte resultaat opleverde waar haar stichters op rekenden.
Emma Kinloch

   Vechten op twee fronten

Waarom blijft Bernie Sanders in de presidentiële race? En wat betekent dit voor Hillary Clinton en haar race om Donald Trump van het presidentschap te houden?
Claire O’Connor

 

 

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk