State of the Left - december 2016

Niet einde verhaal

december 2016

2016 was geen goed jaar voor progressieven. Met de Brexit, Donald Trump, en slechte peilingen voor komende verkiezingen van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland, is er weinig reden tot vreugde. Toch is het niet einde verhaal. Achter de reeks slechte verkiezingsresultaten schuilt een realiteit die complex en genuanceerd is. Bovendien gaf de Oostenrijkse kiezer aan progressieven een vroeg Kerstcadeau. Eén Oostenrijkse zwaluw maakt de lente niet, maar de overwinning van Alexander Van der Bellen herinnert progressieven eraan niet te berusten in een onvermijdelijke nederlaag.

naar de pagina van Policy Network

Policy Network politieke waarnemers
Maandelijkse berichten uit de hele wereld. De "State of the Left" bevat bijdragen van zowel reguliere columnisten als gastschrijvers

 

   Waar ligt de electorale bodem voor de PSOE?

De Spaanse socialisten faciliteerden mee de minderheidsregering van Mariano Rajoy, wat tot het ontslag leidde van partijvoorzitter Pedro Sánchez. De PSOE is erg verdeeld over het oppositievoeren, haar relatie met Podemos en de Catalaanse kwestie.
Manuel de la Rocha Vázquez

   Een zucht van opluchting

Een heel diverse centrumlinkse coalitie vierde de overwinning van Alexander Van der Bellen, die won met een sterke boodschap voor het politieke centrum.
Sebastian Schublach

  Wegblijven van de 'copy cat' val 

Totaal onverwacht nam de conservatieve premier, John Key, ontslag. In de peilingen haalt zijn partij echter nog steeds 50% van de stemmen. Dat is zo’n 20% meer dan Labour. Die laatste zal nooit meer verkiezingen winnen als ze de Conservatieven blijft achternalopen.
Josie Pagani

  Wat ging verkeerd in het referendum?
Het ontslag van Matteo Renzi is een verlies voor progressief Europa, maar betekent zeker niet einde verhaal voor zijn Partito Democratico. Ondanks de verdeeldheid binnen de partij over het referendum, biedt de behaalde 40% perspectief in een volgende verkiezing.
Sandra Gozi

 


 

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk