(Alle Sampol-artikels, behoudens die van de laatste 6 nummers, worden hier integraal beschikbaar gesteld. Geen overname zonder bronvermelding.)

Het einde van het fiscaal 'ancien régime'?

redactioneel

I cant’ believe the news today’. Die regel uit één van de grootste hits van U2 was de laconieke reactie van tal van twitteraars nadat bleek dat ook frontman Bono betrokken was bij de Paradise Papers. Persoonlijk moest ik onwillekeurig denken aan een regel uit een andere megahit van de Ierse popgroep: ‘Is it getting better or do you feel the same?’. De Paradise Papers zijn immers het tigste schandaal in een lange reeks. Samen hebben ze één verdienste: ze houden de druk op de politieke ketel. Maar voorlopig blijft die ketel het houden en roeren beleidsmakers in hetzelfde potje. In zijn bijdrage vergelijkt de Gentse onderzoeker Wouter Lips die aanpak met het dichten van een lekkend schip met oude wijnkurken. Nochtans zijn er goede redenen om het over een andere boeg te gooien, want het probleem beperkt zich niet tot een paar rotte appels - zoals een Ierse popzanger of een paar individuele bedrijven - in de mand. Neen, de mand zelf is tot op de draad versleten.

GLOBALE ECONOMIE, NATIONALISTISCHE FISCUS

Belastingontduiking of fraude bestaat waarschijnlijk al zo lang als belastingen bestaan. Voordat staten na de Eerste Wereldoorlog begonnen met de uitbouw van een sociaal beleid, en dus een stabiele inkomstenstroom via directe belastingen nodig hadden, financierde die staat zich vooral via indirecte belastingen zoals douanerechten, allerlei accijnzen of belastingen op zaken als ‘meubilair’, ‘deuren’ of ‘vensters’. Op zich was dat zelfs vrij progressief: want hoe rijker, hoe meer deuren en vensters.

(..)

Jan Van de Poel
Redactielid Samenleving en politiek

Samenleving en politiek, Jaargang 24, 2017, nr.10 (december), pagina 1 tot 3

edito - Paradise Papers - belastingparadijzen - fiscale fraude

Free business joomla templates
Ontwerp Amsab - Powered by Amsab helpdesk