Abonneer Log in

De homo­genisering van twee blokken

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 2 (februari), pagina 44 tot 48

België als optelsom van twee democratieën. Het lijkt, gezien de politieke deadlock op federaal niveau, op het eerste zicht bijna een vanzelfsprekendheid. Toch stemt deze karikaturale voorstelling niet overeen met de Belgische realiteit.

HISTORICI OVER HET HEDEN

Het sluipend gif van taal
Gita Deneckere
De homo­genisering van twee blokken
Vincent Scheltiens
Een tandem Vlaams Belang-N-VA in 2024?
Loonis Logghe

Na maanden (n)onderhandelingen was het maar weer eens aangetoond: het is in dit land geen sinecure om een federale regering te vormen. Dat hoeft niet te verbazen. De grootste Vlaamse partij, N-VA, kaapte het verkiezingsresultaat van 26 mei 2019 als een communautair plebisciet en rekende hiervoor mee op de stemmen die meer dan 810.000 kiezers op het extreemrechtse Vlaams Belang hadden uitgebracht. Hoewel N-VA zelf een kwart van de kiezers was kwijtgespeeld, zwol de partij deze constructie discursief op tot een quasi homogeen voorgesteld 'Vlaanderen' wiens stem niet mocht genegeerd worden in de regeringsvorming. Met die opstelling gijzelde N-VA zowel...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 2 (februari), pagina 44 tot 48