Abonneer Log in

Children of the Street

Project van de kijker

Samenleving & Politiek, Jaargang 16, 2009, nr. 9 (november), pagina 31 tot 32

ONTSTAAN

In 1993 organiseerde de pas opgerichte vzw Children of the Street voor de eerste keer de zanghappening ‘We zingen een dak op de wereld’. Children of the Street en de zanghappening waren een initiatief van Oscar Dirk Bohnen en Marc Aerts, beide leraar in het stedelijk onderwijs van de stad Antwerpen. Het lot van de vele straatkinderen in de wereld lag hen nauw aan het hart en ze wilden niet langer machteloos toekijken naar het onrecht dat deze kinderen werd aangedaan. Met hun initiatief wilden ze er iets aan doen.
Dat eerste jaar kwamen meer dan 1.000 kinderen zingen op de Groenplaats en de Grote Markt van Antwerpen. Het zangevenement groeide uit tot een jaarlijks fenomeen, dat de eerste jaren nog gekoppeld werd aan een ludieke sport- en spelnamiddag. Het aantal kinderen dat deelnam aan de happening bleef jaar na jaar stijgen en in 2000 werd beslist uit te wijken naar het Sportpaleis. In dat jaar zongen meer dan 10.000 kinderen en leraren de longen uit hun lijf!
Sindsdien laat ‘We zingen een dak op de wereld’ elk jaar het Sportpaleis vollopen met kinderen uit alle onderwijsnetten. De zanghappening wordt bovendien niet langer alleen maar in Antwerpen georganiseerd. In de loop der jaren kwamen ook Diksmuide (IJzerweide), Leuven, Gent en Turnhout erbij.

OPZET

Children of the Street is een project dat draait om kinderen. Het is ons niet alleen te doen om het lot van straatkinderen te verbeteren, maar ook om kinderen in onze scholen hier te sensibiliseren voor het onrecht dat straatkinderen wordt aangedaan.
Het doel van onze vzw is dan ook tweeledig:
- het is een educatief project dat kinderen wil sensibiliseren voor kinderen die het heel wat lastiger hebben op deze wereld. Vrede, verdraagzaamheid en solidariteit staan hierbij centraal;
- tegelijkertijd willen we met de opbrengsten van onze zanghappenings ook initiatieven steunen die ernaar streven de dagelijkse leefomstandigheden van straatkinderen te verbeteren.

HOE WERKT HET?

De werkwijze van Children of the Street is al die jaren dezelfde gebleven: elk jaar kiezen we een kleinschalig goed doel dat zich richt op straatkinderen.

Sensibilisering

Scholen en klassen worden daarna aangeschreven met de vraag om deel te nemen aan onze zanghappening. We richten ons daarbij op kinderen tussen 8 en 14 jaar. Rond het goede doel wordt vervolgens een educatief project uitgewerkt met een lerarenbrochure, een kinderkrant en een cd met liedjes. Hiermee kunnen de leraren en de kinderen in de weken voor de zanghappening aan de slag. De kinderen leren zo meer over het goede doel, over het land waar het op betrekking heeft, enzovoort.
Bovendien leren ze in de klas ook een aantal liedjes over het onderwerp en op de dag van de zanghappening komen alle kinderen uit alle klassen en scholen dan samen om deze liedjes in te zingen. In Antwerpen bijvoorbeeld is dit in het Sportpaleis, in Gent op het Sint-Pietersplein, in Diksmuide op de IJzerweide, enzovoort. De liedjes worden trouwens geschreven door Oscar Dirk Bohnen en de vaste leden van de Children of the Street-band, die ze ook live brengen op elke zanghappening.
De optredens, die telkens doorgaan in de maand mei, zijn het eindpunt van het hele educatieve project. De respons is enorm en elk jaar bereiken we zo’n 16.000 kinderen over heel Vlaanderen.

Steun aan het goede doel

Naast de sensibilisering proberen we het goede doel financieel te steunen. Dit doen we via de opbrengsten van onze zanghappening.
De zanghappening in Antwerpen wordt door de vzw Children of the Street zelf georganiseerd. Elk kind dat in Antwerpen deelneemt, betaalt een solidariteitsbijdrage van 4 euro. Op de andere locaties in Vlaanderen wordt de zanghappening georganiseerd door onze plaatselijke partners die de Children of the Street-band inhuren om de liedjes live te komen spelen.
Dit alles zorg ervoor dat we de laatste jaren telkens zo’n 20.000 euro konden schenken aan het goede doel, met een record van 30.000 euro in 2009!

Oscar Dirk Bohnen
Voorzitter Children of the Street vzw

http://www.childrenofthestreet.eu/

Samenleving & Politiek, Jaargang 16, 2009, nr. 9 (november), pagina 31 tot 32

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.