Abonneer Log in

Stephan Vanfleteren

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 18, 2011, nr. 1 (januari), pagina 49 tot 56

Malta

Stephan Vanfleteren (1969) is een van de belangrijkste hedendaagse Belgische fotografen. Zijn werk wordt over de hele wereld gewaardeerd en bekroond. Hij won de World Press Photo Awards en de European Fuji Awards. Zijn werk verschijnt onder meer in De Morgen en de Volkskrant. Hij publiceerde de bestsellers Portret 1989-2009 en Belgicum. In de zomer van 2010 brachten schrijver Michaƫl De Cock en fotograaf Stephan Vanfleteren in Aller/retour. De grenzen van fort Europa de verhalen samen die ze jarenlang hebben verzameld. In beeld en woord geven ze allebei op hun eigen, unieke manier een stem en een gezicht aan 21ste eeuwse avonturiers. Ze trokken naar de buitengrenzen van Europa, spraken met mensen die aan Afrikaanse kusten klaarstonden om te vertrekken en volgden gelukzoekers van Oostende tot in Londen. Overal zijn mensen onderweg, op zoek naar een beter leven. In 2010 zou Europa een nieuw, geharmoniseerd asielbeleid moeten hebben, maar de realiteit is anders. Europa kreunt en zucht bij de komst van nieuwe burgers.

Samenleving & Politiek, Jaargang 18, 2011, nr. 1 (januari), pagina 49 tot 56