Abonneer Log in

Nick Hannes

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 19, 2012, nr. 2 (februari), pagina 49 tot 56

Tienduizenden Egyptenaren trekken op 25 januari 2012 naar het Tahrirplein om het begin van de revolutie een jaar eerder te gedenken.

Nick Hannes (Antwerpen, 1974) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent (KASK). Na een periode van freelancen voor diverse media, heeft hij zich toegelegd op het realiseren van autonome documentaire projecten, vaak met een sociaal-politieke inslag. In 2009 verscheen zijn boek Red Journey, dat een eigenzinnige blik werpt op de voormalige Sovjet-Unie en bekroond werd met de Nikon Press Photo Award 2009. Hannes is sinds 2008 gastdocent aan de KASK in Gent. In 2010 vatte Hannes ‘Projet Méditerrannée’ (werktitel) aan, een langlopend documentair project over de Middellandse Zee. Zijn bezoek aan Egypte viel niet toevallig samen met de eerste verjaardag van de revolutie die Mubarak ten val bracht begin 2011. Hannes zag het Tahrirplein in Cairo opnieuw vol lopen, en de rellen tussen politie en revolutionairen opflakkeren in de nasleep van het voetbalincident in de havenstad Port Saïd waarbij 74 doden vielen. Die revolutionairen eisen in de eerste plaats het onmiddellijke ontslag van de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF), die het land de facto besturen.

Samenleving & Politiek, Jaargang 19, 2012, nr. 2 (februari), pagina 49 tot 56