Abonneer Log in

Vrijzinnig humanisten zijn levensgenieters

Project in de kijker

Samenleving & Politiek, Jaargang 19, 2012, nr. 4 (april), pagina 44 tot 45

Vrijzinnig humanisten. ‘Wat?!’ Eigenlijk is het heel eenvoudig. Vrijzinnigen zijn levensgenieters. Simpel, omdat ze ervan uitgaan dat ze maar één leven hebben, en dat willen ze natuurlijk beléven! Dit doen ze niet in het wilde weg, maar aan de hand van een aantal waarden. Solidariteit, gelijkwaardigheid en respect voor anderen vinden ze bijvoorbeeld erg belangrijk, en daarom zijn ze ook humanisten. ‘Humans’, mensen, hier en nu. In Vlaanderen en Brussel verenigen de Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen zich in deMens.nu(Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw).

IN EEN NOTENDOP

Vrijzinnig humanisten voelen zich verantwoordelijk voor hun daden, de manier waarop zij hun leven organiseren en een invloed hebben op dat van anderen. Ze hebben respect voor (de levensbeschouwelijke keuze van) anderen, zonder het noodzakelijk met hen eens te zijn. Ze kijken kritisch naar de wereld en naar zichzelf. Hieruit vloeit voort dat ze het bestaan van een of meerdere alomtegenwoordige goden betwisten.
Vrijzinnig humanisten gaan uit van een aantal humane waarden: solidariteit, gelijkwaardigheid, respect voor anderen, verdraagzaamheid en keuzevrijheid. Daarom verdedigen ze holebirechten en onder bepaalde voorwaarden het recht op euthanasie en op abortus. Dit zijn rechten, geen plichten.

DÉ VRIJZINNIGE HUMANIST BESTAAT NIET

Hoewel ze rationeel en kritisch trachten te denken, komen ze vaak toch nog tot verschillende meningen. Omdat iedereen een verschillende achtergrond heeft, mensen emoties hebben, niet alles eenduidig is, maar vooral omdat elke mens verschillend is. Vrijzinnig humanisten zien dit als een meerwaarde, niet als een probleem.

WAAROM EEN GEORGANISEERD VRIJZINNIG HUMANISME?

Net als iedereen met een andere levensbeschouwing, hebben ook vrijzinnig humanisten een stem nodig. Daarom verenigden verschillende vrijzinnig humanistische organisaties zich in 1971 onder de naam Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw. Een jaar later richtte zij samen met haar Waalse tegenhanger, de Centre d’Action Laïque vzw, de koepelorganistatie de Centrale Vrijzinnige Raad vzw op. Zij komen op voor de belangen van de georganiseerde vrijzinnig humanistische gemeenschap bij de overheid en maken het vrijzinnig humanistisch mensbeeld bekend bij anderen. Ook op Europees en internationaal niveau slaan humanisten de handen in elkaar. De Unie Vrijzinnige Verenigingen is lid van de European Humanist Federation, de European Humanist Professionals en de International Humanist and Ethical Union.

LIDVERENIGINGEN

DeMens.nu bestaat ondertussen uit 36 lidverenigingen, die zich elk richten op verschillende doelgroepen en/of sectoren. Dit kan hulpverlening zijn, sociaal-cultureel vormingswerk, jongerenwerking, studie en onderzoek, media en het uitdragen van vrijzinnig humanistische waarden. Enkele lidverenigingen zijn het HVV (het vroegere Humanistisch Verbond), het Willemsfonds, het Vermeylenfonds, Hujo (de Humanistische Jongeren) en het Vrije Woord (bekend van de Lichtpunt uitzendingen).
De Ribz vzw behoort ook tot deMens.nu, maar is geen lidvereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitwerking van het leerplan, de ondersteuning van de leerkrachten en de inspectie van de cursus niet-confessionele zedenleer. Ook enkele lidverenigingen zoals Samenspel, Prik, Fakkeltjes en de Werkgemeenschap Leraren Ethiek zijn actief rond deze cursus.

HUIZENVANDEMENS

De huizenvandeMens zijn een belangrijk initiatief van deMens.nu. Net als in de lidverenigingen zijn hier zowel professionelen als vrijwilligers aan de slag. In ieder huisvandeMens in Vlaanderen en Brussel kan men onder andere gratis en vrijblijvend terecht als men het noorden kwijt is of het hart wil luchten. De vrijzinnig humanistisch consulenten bieden een luisterend oor, en trachten te helpen om de moed weer terug te vinden. Dit doen ze in alle discretie en zonder te oordelen. Daarnaast sleutelen de medewerkers van de huizenvandeMens voor elk belangrijk moment in het leven mee aan een persoonlijke vrijzinnig humanistische plechtigheid. Dat kan een geboorte zijn, een huwelijk, een uitvaart, de verwelkoming van een pleegkind… Iedereen kiest zelf wat hij of zij viert en wat niet. Ook brengen zij de gemeenschap samen door middel van een erg uiteenlopende waaier van activiteiten. Wie meer wil weten over het vrijzinnig humanisme en ethische thema’s wordt in ieder huisvandeMens ook warm onthaald.

Je vindt vrijzinnig humanistisch consulenten en vrijwilligers ook terug op een aantal plaatsen waar men vaker nood heeft aan steun of een babbel. Ze zijn aanwezig in verschillende ziekenhuizen, rusthuizen, verzorgingstehuizen, gevangenissen, de zeevisserij, de krijgsmacht, op de luchthaven van Zaventem en aan de Universiteit Antwerpen. Opvang biedt vrijzinnig humanistische dienstverlening aan aan kinderen en jongeren in probleemsituaties.

Sarah Van Gaens
Stafmedewerker deMens.nu

Samenleving & Politiek, Jaargang 19, 2012, nr. 4 (april), pagina 44 tot 45

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.