Abonneer Log in

Jan Locus - Garbage City

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 20, 2013, nr. 3 (maart), pagina 33 tot 40

De Zaballien zijn koptische christenen die al meer dan 70 jaar instaan voor het ophalen, sorteren en recycleren van huishoudelijke afval van Caïro. De grootste vestiging van Zaballien is Moqattam, meer bekend als ‘Garbage city’. Hun familiale micro-ondernemingen hebben een van de meest efficiënte recycleersystemen ter wereld gecreëerd. Ze recycleren tot 80% van het afval die ze ophalen terwijl westerse firma’s maar tot 20 à 25% kunnen recycleren. De werk- en leefomstandigheden zijn echter slecht, vooral omdat de Zaballien leven en werken tussen het afval zonder de minste aandacht voor veiligheid en gezondheid. Recent sloot Caïro ook contracten met drie multinationals voor de afvalverwerking. Hun toekomst oogt dus onzeker. Na de verdrijving van Mubarak nam ook het sektarisch geweld toe. In oktober 2011 werd een demonstratie van duizenden koptische christenen met geweld door de militaire leiders onderdrukt waardoor er 26 mensen om het leven kwamen.

Samenleving & Politiek, Jaargang 20, 2013, nr. 3 (maart), pagina 33 tot 40