Abonneer Log in

Passage. Een nieuw Tijdschrift voor Europese literatuur en cultuur

Project in de kijker

Samenleving & Politiek, Jaargang 20, 2013, nr. 7 (september), pagina 51 tot 52

Recent werd het tijdschrift Passage opgericht, uitgegeven door Garant Uitgevers en de vzw Tijdschrift Passage, met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Het eerste nummer van Passage verschijnt op 1 oktober. Het wordt officieel aan pers en publiek voorgesteld op zaterdag 5 oktober om 14.00 uur in het beroemde schrijverscafé Het Goudblommeke in Papier in Brussel.

HET ZOVEELSTE TIJDSCHRIFT OVER LITERATUUR EN CULTUUR?

Ja en neen. Het is in eerste instantie een tijdschrift voor literatuur en zal via essayistische bijdragen culturele items aankaarten. De artikels die in themanummers worden verzameld gaan hoofdzakelijk over literatuur, schrijvers, dichters, romans. Doorheen hun figuur en werk wil Passage ook andere thema’s aankaarten: van artistieke tot geëngageerde onderwerpen, van literaire trefpunten tot zelfmoord of de vervolging van minderheidsgroepen.

In zijn missie heeft Passage aangestipt dat het ‘als tijdschrift de Nederlandstalige lezers en andere geïnteresseerden nieuwe perspectieven op de Europese literatuur wil aanbieden’. Het vehikel daarvoor zijn themanummers waarin cultureel-artistiek en sociaal relevante onderwerpen worden toegelicht via literaire auteurs die hun stempel op de wereldliteratuur hebben gedrukt. Passage houdt dus een vinger aan de pols van de Europese letterkundige en literair-historische wereld en zijn ontwikkelingen. Tegelijk wil het tijdschrift oog hebben voor de manieren waarop cultuur door de literatuur in het algemeen, en bepaalde trends en auteurs in het bijzonder, werd beïnvloed.

Passage zal vier keer per kalenderjaar verschijnen: op 1 oktober, 1 januari, 1 april en 1 juli. Elk nummer telt ongeveer honderd bladzijden en is geïllustreerd. De redactie bestaat uit een aantal academici en literatuurhistorici: prof. dr. Stefan Van den Bossche (hoofdredacteur), dr. Carl de Strycker (adjunct-hoofdredacteur), Ivo van Strijtem (redactiesecretaris), dr. Jacqueline Bel, Marco Daane, prof. dr. Hedwig Schwall en prof. dr. Emmanuel Waegemans. Het tijdschrift wil niet academisch zijn, maar richt zich tot een ruimer publiek, in het bijzonder de literair en cultureel geïnteresseerde lezer. Ook wil het tijdschrift een dialoog opzetten met zijn lezers: dat zal in een latere fase gebeuren en via de gangbare sociale media. Hoe dan ook zijn nu reeds alle ideeën welkom op ons redactieadres. Het is immers ook de bedoeling dat, ondanks een onontbeerlijke planning op wat langere termijn, nog enige ruimte wordt gelaten voor nieuwe thema’s of initiatieven, en uiteraard ook voor inspirerende samenwerkingsverbanden.

THEMA’S

Het thema van het eerste nummer van Passage (dat verschijnt op 1 oktober) behandelt ‘Literaire ontmoetingsplaatsen’, en bevat bijdragen van de hand van: Manu van der Aa (over de Passage Saint-Hubert en de Taverne du Passage in Brussel), Luc Devoldere (over Joseph Roth en zijn cafés in Parijs), Willem Westeijn (over het artiestencafé De Zwerfhond in Sint-Petersburg), Marco Daane (over dichters en drankhuizen in Edinburgh), Jeroen Vermeulen (over Auerbachs Keller en de Leipzigse Kaffehaus-literatuur), Eric Min (over Het Goudblommeke in Papier in Brussel), Carl de Strycker (over ontmoetingen in de poëzie van Paul Celans) en Stefan Van den Bossche (over schrijvers in het Zuid-Franse dorp Cabris).

Voor de volgende jaargangen plant de redactie onder meer deze thema’s: jonggestorven schrijvers, vibraties, de Middellandse Zee, schrijvers als kunstcritici, het idee ‘Walden’, de retoriek van de maaltijd, Nederlandse auteurs over Europese vakbroeders, Utopia en dilettantisme.

Stefan Van den Bossche
Hoofdredacteur Passage

Redactieadres:
Passage. Tijdschrift voor Europese literatuur en cultuur - Luitenant-Jacobsstraat 54 - 1750 Lennik
T + 32 (0) 2 582 66 77 - E: svdbossche@hotmail.be

Abonnementenadministratie:
Garant Uitgevers - Somersstraat 13-15 - 2018 Antwerpen
T +32 (0)3 231 29 00 - E: uitgeverij@garant.be

Samenleving & Politiek, Jaargang 20, 2013, nr. 7 (september), pagina 51 tot 52

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.