Abonneer Log in

Alex Ten Napel - Alzheimer

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 21, 2014, nr. 9 (november), pagina 41 tot 48

Alex Ten Napel - Alzheimer

Alex Ten Napel (1958, Alkmaar) fotografeerde in verpleeghuis Wittenberg, in opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, gezichten van dementerenden. Verwonderd over de afbraak van het zelf, richtte zijn interesse zich op het leven van dementerenden en de sporen die het nalaat op hun gezicht. Ten Napel capteerde blije, chagrijnige, verwonderde, slapende, angstige, verdrietige, boze, lieve, verveelde, lachende en huilende gezichten. Net als bij een ritje met de tram door de stad of een wandeling over een marktplein, als mensen even vergeten hun gezicht in de plooi te houden. Ontroerend helder wordt de kijk op het menselijk bestaan wanneer de persoonlijkheid wordt gebroken door de diagnose dementie. Kwetsbaar bloot ligt het voor je.

Samenleving & Politiek, Jaargang 21, 2014, nr. 9 (november), pagina 41 tot 48