Abonneer Log in

'Migratie door het oog van Keoma Zec'

portfolio

Samenleving & Politiek, Jaargang 24, 2017, nr. 7 (september), pagina 57 tot 64

‘We woonden vijf jaar in Libië, maar er is heel veel geweld tegen zwarte mensen. We gaan nu terug naar Mali. Daar wil ik naar school gaan en vriendjes maken.‘
(Khadija, 10 jaar, Mali)

‘Migratie door het oog van Keoma Zec’

In het kader van de najaarscampagne van 11.11.11 trok de Belgische fotograaf Keoma Zec naar het West-Afrikaanse land Niger. Door het land lopen verschillende migratieroutes vanuit West-Afrika. In de Nigerese woestijnstad Agadez arriveren jaarlijks duizenden migranten. Sommigen wachten tot ze de woestijn kunnen oversteken naar Libië of Algerije; een gevaarlijke tocht waar al duizenden mensen het leven lieten. Anderen zijn, na een vaak traumatiserende tocht, op de terugweg naar hun thuisland. Veel eigendommen hebben ze niet meer. Vaak zijn al hun bezittingen afgenomen bij controleposten onderweg. Ze worden opgevangen in een terugkeercentrum van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Hier krijgen ze onderdak, voedsel en kleren, alsook soms begeleiding om thuis weer aan de slag te kunnen.

De fototentoonstelling van 11.11.11, ‘Migratie door het oog van Keoma Zec’, loopt nog tot 30 september 2017 in het eet- en leescafé Kubus Permeke (De Coninckplein 25, 2060 Antwerpen).

Samenleving & Politiek, Jaargang 24, 2017, nr. 7 (september), pagina 57 tot 64