Log in

ABVV'ers aller landen, verenigt u!

De asymmetrische politieke context blaast de noord-zuidtegenstellingen nieuw leven in, ook onder kameraden. In de aanloop naar het ABVV-congres (30 mei-1 juni) doen ABVV-kaderleden uit noord en zuid een expliciete oproep tot syndicale eenheid. Een beknopte handleiding om te komen tot meer wederzijds begrip.

In de vakbondswereld – ook binnen het ABVV – heerst regelmatig onbegrip tussen de militanten uit het noorden en het zuiden van ons land. De kameraden lijken wel lost in translation. 'Hoe kan het dat het noorden niet meer in beweging komt bij zo'n frontale aanvallen vanuit de regering?', hoor je wel eens in het zuiden van het land. In het noorden haalt men de schouders op. 'Als wij permanent in staking gaan, riskeren wij een deel van onze achterban te verliezen en geraken wij geïsoleerd'. Waar komen die uiteenlopende reacties vandaan? De aanvallen komen nochtans van dezelfde federale regering....

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 5 (mei), pagina 28 tot 33