Log in

De terugkeer van 'Het Streven'

Je zou bijna denken dat Karl Marx terug is. Komt dit doordat we dit jaar zijn 200e verjaardag vieren? Of is er meer aan de hand?

Er verschijnen steeds meer publicaties die pleiten voor een nieuw communisme, marxisme 3.0. Er worden zelfs theatervoorstellingen aan Karl Marx gewijd. En niet alleen in Vlaanderen en Nederland. Zou dit enkel te wijten zijn aan het feit dat we dit jaar zijn 200e verjaardag vieren? Of is er meer aan de hand?

Rechtse en extreemrechtse politici vermoeden in ieder geval van wel en waarschuwen ons, op achterste pootjes, in vlammende columns voor een opmars van een gevaarlijk nieuw soort links. Cultuurmarxisten, feminisme, politieke correctheid, neo-marxisten.

Iedereen van een zekere leeftijd herinnert zich de beelden waarmee we in de jaren 1980...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 5 (mei), pagina 26 tot 27