Log in

Kunnen coöperaties platformen temmen?

Politiek en middenveld zitten met de handen in het haar omwille van platformen als Deliveroo en Uber. Die zijn erg populair, maar hebben ook een hele reeks negatieve effecten. Platform cooperativism biedt echter een, vaak vergeten, alternatief: de beweging stelt voor platformen als coöperaties te besturen in een poging die zo ethischer te maken.

Begin dit jaar kwam de maaltijdleveraar Deliveroo onder vuur. De Britse start-up eiste dat hun Belgische koeriers zelfstandigen werden, wat op tegenstand stuitte bij die groep. Gedurende enkele weken lanceerden ze allerhande betogingen en acties om hun werknemerstatuut te behouden. Deliveroo is echter geen normaal bedrijf. Net als taxibedrijf Uber ziet het zichzelf als een platform en niet als een traditionele werkgever. Hun app moet simpelweg restaurants en zelfstandige koeriers met elkaar in contact brengen, en niet meer dan dat. Dat ze sterke, informele controle behouden over hun koeriers ondermijnt die claim, maar niettemin toont dit soort praktijken een trend...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 5 (mei), pagina 34 tot 38