Log in

Zijn extreemrechts en extreemlinks even erg?

'Voor ranzigheid en extremisme is in onze winkel geen plaats', dat was de eerste reactie van Bart De Wever op de Pano-reportage over Schild & Vrienden. Maar tegelijk hoorde je in zijn partij geluiden dat je 'achter de schermen bij extreemlinks ook wel wat zou zien'. Zijn extreemrechts en extreemlinks, met andere woorden, even erg? Een historische verkenning en een waarschuwing.

DE VELE GEDAANTES VAN EXTREEMRECHTS

De stille invoering van het 70-puntenplan
Alexis Deswaef
Welkom in het tijdperk van het globale nationalisme
Ico Maly
Hoe kan het verder met de man?
Celia Ledoux
Klimaatverandering? Det är en uppfinning!
Martin Hultman
Zijn extreemrechts en extreemlinks even erg?
Vincent Scheltiens

Toen Tim Verheyden en de Pano-ploeg begin september Schild & Vrienden ontmaskerden als een fascistoïde groep trok menig rechts commentator een merkwaardige verdedigingslinie op: het heette dat de 'linkse VRT' zich louter over extreemrechts boog en manifest naliet de extreemlinkse evenknieën even genadeloos onder de loep te nemen. Op sociale media en op meer ranzig rechtse onlinemedia als Doorbraak en Sceptr werd onder meer de jongerenorganisatie van de PVDA, Comac, bij naam genoemd. Als verdediging had het natuurlijk iets kinderachtigs: het met de vinger gewezen jongetje dat een ander klasgenootje erbij lapt, 'Meester, hij doet dat ook!'. Maar door het...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 8 (oktober), pagina 28 tot 32