Log in

It's all about solidarity, stupid!

Vroeger was het begrip solidariteit het kroonjuweel van links, maar vandaag wordt het steeds uitdrukkelijker geclaimd door rechtse partijen. Solidariteit wordt door hen weliswaar geframed als een vorm van broederlijkheid. Voor sociaaldemocraten die solidariteit gelijkstelden aan gelijkheid en liberalen die solidariteit gelijkstelden aan vrijheid, vormt dit een serieuze uitdaging. In deze bijdrage schetsen we de contouren van de 'Solidariteitspolitiek 2.0'.

DE WETSTRAAT

It's all about solidarity, stupid!
Peter Thijssen en Pieter Verheyen
De krant regeert het land
Julie Sevenans
Heeft Belgiƫ een democratisch probleem?
Peter Bursens en Petra Meier

Op 24 januari schreef Bart De Wever een opmerkelijk opiniestuk in De Morgen naar aanleiding van de vluchtelingencrisis. Hierin stelt hij onomwonden dat we ons performante huis van de sociale zekerheid enkel kunnen vrijwaren als we het afschermen tegen gelukzoekers van buitenaf, die er niet aan hebben meegebouwd. Volgens de N-VA-voorzitter is er dus sprake van een dwingende keuze: om onze eigen ingroup-solidariteit veilig te stellen moeten we grenzen stellen aan de outgroup-solidariteit.

Het opiniestuk van Bart De Wever is omwille van drie redenen symbolisch en veelzeggend. Ten eerste doet een voorzitter van een rechtse partij hier een greep naar...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 9 (november), pagina 33 tot 39