Log in

De Chinese veroveringstocht

In 40 jaar tijd groeide China uit tot een economische grootmacht die sterk verweven is in de wereldeconomie. China's economische model is echter aan een update toe en daartoe heeft de communistische partij de regie in handen genomen: 'Made in China 2025' en 'Belt and Road' moeten van China de nummer één in de wereld inzake hightech verwerkende nijverheid maken.

DE WERELD

Hoe Latijns-Amerika deel werd van de wereld
David Verstockt
De Chinese veroveringstocht
Bruno Merlevede
De escalatie van de Saoedisch-Iraanse strijd
Ludo De Brabander

Na de dood van Mao sloeg China eind de jaren 1970 de weg van economische hervormingen in. Elke hervorming werd op zijn bijdrage tot het verhogen van de levensstandaard beoordeeld en indien het resultaat positief behouden. De Chinese economie groeide tot voor kort aan een tempo van 10% per jaar en intussen wedijveren China en de Verenigde Staten om de titel van de grootste economie ter wereld. Dit vertaalde zich in een herschikking van de verdeling van het wereldinkomen in de richting van de situatie van voor de Industriële Revolutie. 40 jaar hervormingen hebben de Chinese economie richting een markteconomie...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 10 (december), pagina 32 tot 37