Log in

Hoe Latijns-Amerika deel werd van de wereld

Wat Latijns-Amerika sinds 1998 doormaakte, was een rariteit, een unicum. De wereld veranderde, maar Latijns-Amerika bleef links. Die anomalie is vandaag ongedaan gemaakt. De verkoop van Che Guevara t-shirts stokt er. Latijns-Amerika werd deel van de wereld, en die is momenteel (extreem)rechts, maar zonder groot verhaal, zonder grote toekomst.

DE WERELD

Hoe Latijns-Amerika deel werd van de wereld
David Verstockt
De Chinese veroveringstocht
Bruno Merlevede
De escalatie van de Saoedisch-Iraanse strijd
Ludo De Brabander

De pink tide van weleer in Latijns-Amerika is niet meer, hoogstens kunnen we nog spreken van enkele rode eilandjes in een diepblauwe zee. De progressieve rampspoed in vogelvlucht: Ecuador stapte onder president Moreno uit de Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América (ALBA), Argentinië ligt met Macri opnieuw aan het IMF-infuus, oligarch Temer wordt in Brazilië in januari 2019 afgelost door ultraconservatief en fascist Bolsonaro, in Chili kwam in 2017 conservatief en miljonair Piñera opnieuw aan de macht, Venezuela sleept zich onder Maduro van crisis tot crisis, in Uruguay leidt rechtse presidentskandidaat Lacalle Pou in de peilingen, Paraguay stemt...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 10 (december), pagina 25 tot 31