Log in

Labour is geen Remain-partij

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 4 (april), pagina 50 tot 60

De verdeeldheid binnen Labour over Europa heeft de laatste decennia beduidend minder aandacht gekregen dan die bij de Conservatieven. Voor of tegen Europa was bij Labour na 1988 nooit meer een geloofspunt of een existentiële discussie zoals sociaaleconomische thema's dat wél waren en zijn. Voor Tories, daarentegen, botst Europese integratie met hun 'Britishness', met 'Empire' en soevereiniteit, elementen die definiëren wat een Tory altijd geweest is. Die existentiële twijfel tegenover de Europese integratie culmineerde – aangejaagd door de populariteit van UKIP – onder David Cameron in het Brexit-referendum. De onverwachte uitslag heeft de interne strijd bij de Conservatieven in alle...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 4 (april), pagina 50 tot 60