Abonneer Log in

Voorspelbaar voorspelbaar

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 6 (juni), pagina 12 tot 13

Sterke kopstukken kunnen de algemene trend van hun partij zelden echt omkeren.

De uitslag van 26 mei had een aantal verrassingen in petto. De onvoorspelbaarheid van de stemming is haast voorspelbaar geworden. Ook deze keer werden de verwachtingen op basis van de peilingen niet ingelost. Zo was de winst van Groen kleiner en die van Vlaams Belang groter dan voorspeld. Sommige voorspellingen, daarentegen, zitten systematisch goed. Al meer dan dertig jaar zorgen politicologen op de verkiezingsavond voor een accurate voorspelling van de finale uitslag. Deze voorspelling wordt slechts enkele uren na het sluiten van de laatste stembureaus gemaakt op basis van een beperkt aantal voorlopige uitslagen. De eerste voorspelling dateert al van...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 6 (juni), pagina 12 tot 13