Abonneer Log in

Teloorgang van de traditionele partijen

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 8 (oktober), pagina 55 tot 61

De drie traditionele partijen – sp.a, CD&V en Open VLD – behaalden in 1950 samen meer dan 90% van de stemmen; vandaag is dat nog geen 40%. Deze daling is echter geen uniek Vlaams fenomeen. In heel West-Europa zien we de teloorgang van de traditionele partijen – met het Verenigd Koninkrijk als grote uitzondering.

BUITENLAND

Het Scandinavisch model bestaat niet
Pieter Stockmans
Teloorgang van de traditionele partijen
Jasmien Luypaert
Energie­democratie for the many
Dries Goedertier
Vrij Links, echt links
Mario Van Essche
Somos presidente
David Verstockt

Bij de Vlaamse verkiezingen van 26 mei belanden de drie traditionele partijen samen op een historisch dieptepunt: sp.a haalt nog 10,1%, CD&V 15,4% en Open VLD 13,1% van het stemmenaandeel – samen nog geen 40%. Het fenomeen van de teloorgang van traditionele partijen is echter niet uniek in Vlaanderen. Over heel West-Europa hebben ze te kampen met electorale verliezen, vaak ten voordele van meer radicale partijen.

Deze daling blijft niet zonder gevolgen. Doordat electorale steun voor extremistische partijen dikwijls een stevig aantal proteststemmen bevat, hebben deze partijen een minder loyaal kiezerskorps. Dat brengt de politieke stabiliteit in het gedrang. Het...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 8 (oktober), pagina 55 tot 61