Abonneer Log in

Pleidooi voor een Nationaal Burgerparlement

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 8 (oktober), pagina 20 tot 25

De COVID-19 pandemie toonde aan dat in hoge nood snelle besluitvorming wel degelijk mogelijk is. Hoe kunnen we dezelfde urgentie aan de dag leggen ten aanzien van de ecologische crisis, en deze keer mét de nodige democratische legitimiteit cruciale beslissingen nemen? Wij geloven dat een burgerparlement dé manier is om politici in staat te stellen om de nodige verregaande langetermijnbeslissingen te nemen, zonder zich electoraal gezien al te kwetsbaar op te stellen.

Het is een huizenhoog cliché geworden maar wat de ecologische crisis betreft dringt de tijd. De klok slaat ondertussen vijf over twaalf. Weinig burgers weten wat het verschil is tussen 1,5° en 2°C opwarming – dat verschil is catastrofaal. Weinig politieke vertegenwoordigers weten dat we op dit ogenblik afstevenen op meer dan 4°C opwarming in 2100. De vraag is: hoe kunnen we snel tot voldoende doortastend beleid komen? Wat is de politieke weg daarnaartoe? Komen we er via een revolutie? Neen. Nieuwe verkiezingen? Eh… Demonstraties? Zelfs wereldwijde jongerenmarsen konden in 2019 het tij niet keren. Daarom lanceren wij: het burgerparlement....

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 8 (oktober), pagina 20 tot 25