Abonneer Log in

Gratie voor coronatoeristen

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 2 (februari), pagina 72

Laat die politici en virologen maar kletsen in de avondvullende programma's, wij doen onze goddelijke goesting.

Een moeder wordt afgeraden te gaan skiën maar doet het toch omdat er geen straffen op staan. Het is al zeker een mooi pedagogisch voorbeeld voor haar kroost. 'Liefst niet met lucifers spelen, want dan kan je brand veroorzaken'. Om dan bij de smeulende ruïnes van de halve buurt van haar kinderen te horen: 'Je mag ons niet culpabiliseren want je had het niet verboden. Onze vrijheid is toch belangrijker dan al die wetenschappelijk ongefundeerde preventie? En de huizen van de buren voldeden ongetwijfeld ook niet aan de normen inzake brandveiligheid'.

Dat was ook wel de reactie van de lokale burgemeesters. En een aantal krantenartikels legden ons keurig uit dat de skiester nu wel de zondebok is maar niets deed dat verboden is. Dezelfde krant schrijft paar dagen later dat de Engelse variant hier binnengekomen is door 'kerstreizigers die de kiem legden voor de Britse golf'.

Journalisten produceren tegenwoordig een wel érg gemakkelijke vorm van bladvulling. Als er over corona gelijk wie (minister, expert, verpleegster, ...) iets zegt is er een ruime fichebak met mensen met een indrukwekkende titel die zo'n aanpak ten zeerste betreuren en die stellen dat België het absoluut anders/beter/sneller/strenger/soepeler had kunnen doen. En dat hun beroepsgroep toch ook eerst moet worden gevaccineerd.

Het motief? Dit is geen zoektocht naar de beste aanpak van de pandemie, maar iedereen het gevoel geven dat het best oké is om die politici en virologen maar te laten kletsen in die avondvullende programma's om vervolgens je goddelijke goesting te doen. Als er over elke maatregel of overtreding een tegenargument is, mag je als vrije burger toch kiezen wat je het meest bevalt? Toegegeven, in de typologie van moraalwetenschapper François Levrau (DS, 14/12/202, 'Iedereen moet de regels volgen! (behalve ik)') schommel ik zowat tussen almachtsdenker en utilitarist. Jouw gevoelens bij dit stukje, of tegenover die ski mom, hangt ook wel af van welk type jij bent.

Alweer leert corona ons weinig goeds over de menselijke soort en dat belooft voor de toekomst.

Alweer leert corona ons weinig goeds over de menselijke soort en dat belooft voor de toekomst. Als velen reeds bij een acuut probleem waar nu al meer dan 2 miljoen mensen aan stierven er nog alle mogelijke redenen en uitwegen gezocht worden om er zelf weinig aan te doen, dan wordt het al helemaal niets bij een sluipende bedreiging zoals de klimaatcrisis. Darwin zou zijn hoop zetten dat de virologen gelijk krijgen en die ongemaskerde antivaxxers zelf als eerste uitsterven. Een studie toonde aan dat de verkiezingsrally's van Trump daar een aantoonbare opstoot gaven in besmettingen en overlijdens. Het heeft misschien voor het kleine verschil gezorgd waarmee Biden uiteindelijk won. Al zou Trump al zeker gratie verleend hebben aan de ski mom en alle andere coronatoeristen uit Molokai.

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 2 (februari), pagina 72

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.