Abonneer Log in

Greed Is Dead

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 2 (februari), pagina 66 tot 68

Paul Collier en John Kay houden een hartstochtelijk pleidooi voor een betere wereld die niet gebaseerd is op rationeel egoïsme.

Greed Is Dead

Paul Collier, John Kay
Allen Lane, Londen, 2020

Een halve eeuw na het verschijnen van A Theory of Justice en ruim twintig jaar na zijn dood zijn de ideeën van de Amerikaanse filosoof John Rawls alomtegenwoordig. Zijn hypothese om vrijheid en gelijkheid met elkaar te verzoenen blijft aanlokkelijk: wanneer we beslissen wat we samen willen doen, verschuilen we ons achter een 'veil of ignorance'. Het maatschappelijke contract dat Rawls beschrijft, is gebaseerd op een (bewust) gebrek aan kennis over onszelf en over elkaar. Alleen door abstractie te maken van onze eigen positie bereiken we sociale rechtvaardigheid. Rawls noemt het 'justice as fairness'. Naarmate onze bezigheden meer gegevens opleveren,...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 2 (februari), pagina 66 tot 68