Abonneer Log in

Hoe wenselijk zijn anticiperende sociale media?

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 3 (maart), pagina 57 tot 62

Een efficiënte aanpak van online haatspraak vereist het voorkomen dat ze überhaupt kan circuleren op sociale media. De regels ontmoedigen Big Tech vandaag echter nog te veel om voor de preventieve aanpak te kiezen. Maar waar anticiperende sociale media een deel van de oplossing zijn, brengt het ook ernstige gevaren met zich mee.

HET ONLINE POLITIEKE GEVECHT

Het funnelmodel van partijen op Facebook
Jan Steurs
Waarom ik toch niet twijfel aan het nut van factchecken
Vincent Merckx
Hoe wenselijk zijn anticiperende sociale media?
Catherine Van de Heyning
Links en Big Tech: vriend of vijand?
Geeraard Peeters

De Amerikaanse auteur Roxane Gay had gelijk toen ze sociale media een 'dubbelsnijdend zwaard' noemde.((1)) Op zijn best geeft het gemarginaliseerde of onderdrukte groepen de mogelijkheid om los van enig officieel kanaal hun mening te delen, informatie te zoeken en in contact te komen met lotgenoten. Het moet niet verbazen dat autoritaire regimes wel vaker sociale media proberen te blokkeren als protesten de kop opsteken, zoals nu in Myanmar naar aanleiding van de coup door het leger. Op zijn slechtst, en helaas al te vaak, zijn sociale media een platform van scheldtirades, haat en belaging. Nu we meer dan ooit...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 3 (maart), pagina 57 tot 62