Abonneer Log in

Staal: circulariteit is het antwoord

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 4 (april), pagina 68 tot 71

STAAL IS ALOMTEGENWOORDIG

In 1856 zorgde de Britse uitvinder Henry Bessemer voor een ongeziene industriële omwenteling door het procedé voor staalproductie drastisch te vereenvoudigen, en flink goedkoper te maken. Het was de start van de ijzeren revolutie in Europa. Staal was eind 19e eeuw het materiaal dat onze steden, infrastructuur tot zelfs scheermesjes compleet zou veranderen.

Resultaat: vandaag wordt een gigantische hoeveelheid staal gebruikt in onze steden en huizen, ongeveer 12 ton per Europese burger. Staal is veelzijdig, goedkoop en kan in grote hoeveelheden worden geproduceerd. De keerzijde is dat het productieproces zeer energie-intensief is en gepaard gaat met...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 4 (april), pagina 68 tot 71