Abonneer Log in

100 jaar 8 urendag

EEN GESCHIEDENIS VAN DE ARBEIDSDUURVERKORTING

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 6 (juni), pagina 60 tot 67

Precies een eeuw geleden, namelijk op 14 juni 1921, werd met de invoering van de 8 urendag en de 48 urenweek één van de belangrijkste eisen van de arbeidersbeweging eindelijk een feit. Vandaag is het tijd voor een nieuwe arbeidsduurverkorting; de voordelen van een 30 urenweek als het nieuwe voltijds krijgen we best aan Deborah uitgelegd.

Werken in de 19e eeuw: tot 14 uren per dag, 7 dagen in een week, 52 weken in het jaar, alle jaren van je leven tot je er letterlijk bij neerviel. Dat stond wie noodgedwongen de fabriek in trok te wachten. 'Vrije tijd' was onbestaande. Door alle gezinsleden in te schakelen of door spaarzaam om te springen met de zuurverdiende centjes, hield een arbeidersgezin er een karig inkomen aan over. Vakbonden gingen daartegen in het verweer. Zij doorliepen een hobbelig parcours, bezaaid met wettelijke wolfijzers, zoals het stakings- en verenigingsverbod, en patronale schietijzers. Om na elke tegenslag telkens weer de...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 6 (juni), pagina 60 tot 67