Abonneer Log in

Vaccins zijn als autogordels

Autogordels voorkomen ook niet alle verkeersslachtoffers. Maar de impact ervan op de verkeersveiligheid is bewezen en de gordelplicht werd ingevoerd.

'We kunnen mondmaskers beter afschaffen, de mensen gebruiken ze toch niet', hoorde ik onlangs uit de mond van een Vlaams politicus. Wow, die zit! De uitspraak kon rekenen op veel instemmend ja-geknik, maar getuigt niet echt van groot politiek leiderschap. Een politicus heeft, ook in deze materie, een voorbeeldfunctie. Hij/zij hoort de mensen te overtuigen van wat dient te gebeuren, zoveel mogelijk gebaseerd op wetenschappelijke gegevens. Ook als het niet altijd leuk of aangenaam is. Helaas zien we vandaag politici die bijdragen tot verkeerde informatie en tot het vergoelijken van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Wat we wel weten is dat het coronavirus erg besmettelijk is, het ene subtype al meer dan het andere. We weten ook dat er wereldwijd meer dat 4,5 miljoen mensen aan het virus zijn overleden en dat we met zijn allen kunnen bijdragen aan het stoppen van de verspreiding ervan met een aantal preventieve maatregelen, het vaccin inbegrepen. Het feit dat we amper een jaar na het eerste Covidgeval al een vaccin hebben, mag een klein wereldwonder worden genoemd. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Want dankzij de vaccins zijn al ontelbare ernstig zieken en overlijdens vermeden.

Is alles daarmee opgelost? Uiteraard niet. Het virus blijft muteren. Onderzoek en waakzaamheid blijven geboden. We blijven best investeren in preventie, in behandeling, in gezondheidssystemen, en in de globale aanpak van deze pandemie waarbij we pas veilig zijn als iedereen bereikt wordt. In mijn thuisbasis Kenia, waar de politieke leiders wél preventieve maatregelen aanbevelen, is minder dan 10% van de bevolking gevaccineerd. Het vaccin is gewoonweg niet beschikbaar. Het zijn onaanvaardbare verschillen met de westerse wereld waar iedereen toegang heeft tot preventieve maatregelen zoals mondmaskers en vaccins, maar waar een aantal influencers in de media komen omdat ze een vals Covidpasje proberen te krijgen zonder gevaccineerd te worden. Foei Ingeborg! Foei administratieve medewerker wiens gefoefel mensenlevens kan kosten. Dergelijke houdingen zetten aan tot onverantwoord gedrag, met serieuze gevolgen voor de volksgezondheid.

Hier komen influencers in de media omdat ze een vals Covidpasje proberen te krijgen zonder gevaccineerd te worden. Foei Ingeborg!

Het blijft moeilijk te begrijpen waarom mensen zo moeilijk doen over levensreddende maatregelen, waarom ze blijven opkomen met de 'ja maar-argumenten':

 • 'Mondmaskers, handen wassen en afstand houden voorkomen niet alle infecties'. Uiteraard niet, maar ze dragen wel bij tot preventie van overdracht van virussen en andere beestjes.
 • 'Vaccins zijn niet 100% zeker'. Juist, maar de essentie is dat vooral ernstige Covidziekte en -sterfte drastisch verminderen. Wat is er trouwens wel 100% zeker in het leven? Zeker in de medische wereld.
 • 'Vaccins kunnen bijwerkingen hebben'. Juist, maar die bijwerkingen zijn minimaal en verzinken in het niets in vergelijking met de verwoestingen van het virus zelf.

Het feit dat iedereen expert is, zeker op sociale media, draagt wellicht bij tot de wildgroei aan theorieën en stellingen die geen steek houden, in combinatie met het gebrek aan historische kennis over besmettelijke ziekten, preventie en vaccins. Ziekten zoals kinderverlamming, difterie, kinkhoest, tetanus zijn bij ons vrijwel verdwenen dankzij de vaccinatieprogramma's die zonder veel protest worden toegepast. Hepatitis B vaccinatie is sinds jaren verplicht in de gezondheidssector, dus waarom de heisa over verplichte Covid vaccinatie van zorgverleners?

Hepatitis B vaccinatie is sinds jaren verplicht in de gezondheidssector, dus waarom de heisa over verplichte Covid vaccinatie van zorgverleners?

Tot slot, een boodschap aan de politicus die mondmaskers wou afschaffen omdat 'mensen ze toch niet gebruiken'. Denk even aan autogordels. Voorkomen die 100% van de gevolgen van een zwaar accident? Uiteraard niet. Maar de impact op de verkeersveiligheid is bewezen en de gordelplicht werd ingevoerd. Vonden de mensen het leuk? Neen. Maar gelukkig waren er politici en beleidsmensen die met de wetenschap in de hand een strikt beleid invoerden dat vele levens heeft gered.

Abonneer je op Samenleving & Politiek

abo
 

SAMPOL ONLINE

40€/jaar

 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
MEEST GEKOZEN

SAMPOL COMPLEET

50€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 

SAMPOL STEUN

100€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*
 

SAMPOL SPONSOR

500€/jaar

 • Je ontvangt het magazine in de bus
 • Je leest het magazine online
 • Je hebt toegang tot het enorme archief
 • Je krijgt een SamPol draagtas*

Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via info@sampol.be of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de Algemene voorwaarden.

Je betaalt liever via overschrijving?

Abonneren kan ook uit het buitenland.

*Ontdek onze SamPol draagtas.