De terroristische acties in de VS waren volgens Verhofstadt geen ,,aanslag tegen één land maar een aanslag tegen de multiculturele samenleving, de tolerantie en de open democratie’’. Hij sprak over ,,misdaden tegen de menselijkheid’’.
(De Standaard, 14 september 2001).
De meerderheid van de Belgen (54 procent) vindt dat België en Europa niet militair mogen tussenkomen als er na de aanslagen in de Verenigde Staten een oorlog volgt. Dat blijkt uit een enquête bij 507 Belgen van de Waalse krantengroep ,,Vers l’Avenir’’.
(De Standaard, 14 september 2001).
Voor verklaringen voor de massale belangstelling van de Vlaming is het te vroeg, zegt professor Daniël Biltereyst van het departement communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent en zegt dat ,,het niet nieuw is dat grote, dramatische gebeurtenissen massale media-aandacht krijgen. De media sleuren daardoor iedereen mee. Ik stel vast dat plots alle andere nieuwsfeiten bijna niet meer aan bod komen. Ik weet niet of daar een louter technisch of commerciële reden voor is. Ik vermoed dat er ook een ethische beweegreden is, de tv-zenders durven bijna niets anders brengen. Blijkbaar kan één nieuwsfeit al de rest uit de nieuwsagenda duwen’’.
(De Standaard, 14 september 2001)
De enige waarheid over de aanslagen op het WTC tot nu toe is dat, behalve de opdrachtgevers, niemand de waarheid kent. Dat belet de fanatici, onheilsprofeten en complottheoretici onder ons niet om hun waarheid van de daken te schreeuwen. Of beter gezegd: op het internet te smijten.
(De Morgen, 17 september 2001)
‘Ik wil aanvaarden dat president Bush het woord “oorlogsdaad” in de mond heeft genomen. We zitten in een totaal nieuwe situatie en we zullen daar ook een nieuw vocabularium voor moeten bedenken. Maar ik blijf erbij dat we niet in staat van oorlog zijn. Waar gaat men de condities zoeken die nodig zijn opdat een derde wereldconflict van start zou gaan? Om in staat van oorlog te zijn, moet men met twee zijn. Tegen wie moeten we dan oorlog voeren?’
(Willy Claes in De Morgen, 17 september 2001)
Samenleving & Politiek, Jaargang 8, 2001, nr. 7 (september), pagina 10
Abonneer je op Samenleving & Politiek
Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via
info@sampol.be
of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de
Algemene voorwaarden.
Je betaalt liever via overschrijving?
Abonneren kan ook uit het buitenland.
*Ontdek onze SamPol draagtas.