Op de blog ‘De Toekomstmakers’ presenteert Vormingplus MZW hoopvolle verhalen uit Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, over transitie, diversiteit, samenleven en nieuwe alternatieven. We geloven sterk in storytelling als educatief instrument voor ons sociaal-cultureel werk. Verhalen werken immers stimulerend, ze maken concreet wat abstract is en leggen de drijfveren van mensen bloot.
VERHALEN UIT DE REGIO
Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen is een van de 13 Vlaamse volkshogescholen in Vlaanderen. Het sociaal-cultureel werk van Vormingplus uit zich in lezingen, debatten, workshops, dialoogtafels, cursussen, projectwerk,... én nu ook in verhalen. Op onze blog ‘De Toekomstmakers’ maken we inhoudelijke keuzes op basis van de waarden die de organisatie schragen: zorg dragen voor een discours waarin we de echokamer van de consensus onder gelijkgezinden zo veel mogelijk vermijden, met beide voeten in de wereld waarin we leven. Dat gebeurt vaak, en zoveel mogelijk, in overleg en interactie met netwerkpartners uit het midden en zuiden van de provincie West-Vlaanderen.
Op de blog ‘De Toekomstmakers’ haken we met onze verhalen in op actuele maatschappelijke kwesties met specifieke aandacht voor diversiteit, duurzaamheid, kansengroepen en mediawijsheid. Vormingplus MZW post er maandelijks een ‘long read’. Zo willen wij ‘hoopvolle verhalen uit de regio’ capteren en bekend maken. De blog is voor ons een educatief instrument, waarmee we ook mensen bereiken die niet tot bij onze (fysieke) activiteiten geraken, of waarmee we cursisten achtergrond kunnen bieden bij deze activiteiten. Het gaat daarbij om verhalen die authentiek en persoonlijk zijn en die emotie oproepen. Ze werken stimulerend.
DOENERS EN DENKERS
Welke verhalen kunnen dit zijn? De organisatie wil initiatieven en acties van netwerkpartners en geëngageerde burgers uit de regio in de kijker zetten; mensen die, soms vanuit de marge, alternatieven uitproberen en willen uitdragen, en zo bijdragen aan de transitie naar een duurzame levensstijl. Doeners, maar ook denkers: specialisten die vanuit een groot maatschappelijk engagement nuance aanbrengen in het diversiteitsdebat of kritische kanttekeningen plaatsen bij de snelle digitale evoluties.
Een greep uit onze recentste verhalen: ‘Repair café: weg met de wegwerpmaatschappij’ is een stuk geschreven door een van onze stagiairs die onderzoek deed naar het nut van repair cafés voor kansengroepen. ‘Hoe zwaar weegt ons buikgevoel in het maatschappelijke leven?’ verkent de link tussen persoonlijke ontplooiing versus maatschappelijk engagement; ‘We moeten de overgang maken van ziekte naar lijden’ is dan weer het verslag van een debatavond rond geestelijke gezondheid; en het artikel over ‘Time zone’ gaat dieper in op een project dat we onder meer met het opvangcentrum in Poelkapelle hebben georganiseerd. Het zijn stuk voor stuk verhalen over transitie, diversiteit, samenleven en nieuwe alternatieven.
Er is op onze blog ook ruimte om eigen projectwerking in een ruimer kader te plaatsen en hierover in gesprek te treden met de cursist, die niet alleen een deel-nemer is van het Vormingplusaanbod, maar ook deel-hebber en zo veel mogelijk betrokken wordt bij de brede werking van de organisatie.
TEGENGEWICHT BIEDEN
De insteek van deze opiniestukken, verslagen en interviews is deze van het positieve en hoopvolle verhaal, als tegengewicht voor het vaak ontmoedigende pessimisme dat in veel media te lezen en bekijken is. Vormingplus MZW is ervan overtuigd dat een opbouwend kritische houding tegenover datgene wat leeft in de maatschappij noodzakelijk is als de organisatie ook de ambitie heeft om betrokken burgers te ondersteunen en te versterken in hun kritische vermogen. Een vermogen dat wordt aangescherpt in dialoog met elkaar, iedere burger van de regio, op basis van gedegen feitenkennis en een open pluralistische houding.
Maarten Vanhee
Stafmedewerker Vormingplus MZW
https:/detoekomstmakers.be
Samenleving & Politiek, Jaargang 24, 2017, nr. 2 (februari), pagina 39 tot 40
Abonneer je op Samenleving & Politiek
Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via
info@sampol.be
of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de
Algemene voorwaarden.
Je betaalt liever via overschrijving?
Abonneren kan ook uit het buitenland.
*Ontdek onze SamPol draagtas.