Log in

Die andere taalstrijd

Is het niet om gek van te worden? De ecologische en maatschappelijke noden zijn groter dan ooit. Toch slaagt 'links' er niet in om de bevolking te overtuigen dat de problemen niet opgelost maar verergerd worden door de Trumps en de De Wevers van deze tijd. Voor de terugval van Europese socialistische en sociaaldemocratische partijen zijn tal van oorzaken aan te wijzen: van corruptieschandalen langs de migratieproblemen tot het zich stuk regeren in coalities met liberalen. Maar is de terugval niet ook te wijten aan de zwakte van links op cultureel en mediavlak? Waar zijn de populaire linkse kunstenaars gebleven? Wat rest links aan eigen media? Aan eigen taal?

ZO WIN JE VANDAAG HET POLITIEKE GEVECHT

Waarom argumenten niet voldoende zijn
Ruben Mersch
Die andere taalstrijd
Jan-Pieter Everaerts
Het juiste bericht, bij de juiste persoon
Jurgen Masure en Candice Douret
Wat vraagt u voor uw stem?
Philippe De Vries

Zoek je op het web op 'taalstrijd', krijg je direct de 'Vlaams'/'Waalse' spanningen. Maar er woeden tal van andere taalstrijden: op politiek, sociaal, ecologisch, gender- en nog andere vlakken. Zoals ons denken nooit politiek neutraal kan zijn, zijn ook woorden nooit neutraal. Ze worden altijd gebruikt vanuit een bepaalde maatschappelijke positie.

Neem nu het praten over 'de economische crisis'. Wiens crisis? Want is het crisis voor de CEO's en 'banksters' in hun belastingparadijzen? En wie produceerde al hun rijkdom? In het taaltje van 'het patronaat' en de massamedia zijn dat de 'werk-nemers'. Maar 'neemt 'een werknemer' werk?', vroeg sociolinguïst Johan...

Samenleving en politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 1 (januari), pagina 19 tot 21