Log in

Herdenk het publiek belang in het sociale mediatijdperk

Om de macht in handen van de 'big five' op het internet te verkleinen, creëren we best publieke alternatieven.

2017 was het jaar waarin Edward Herman, co-auteur met Noam Chomsky van Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media (1988), overleed. Dit werk is meer dan ooit actueel om te kijken naar de rol en verantwoordelijkheid van de media in gebeurtenissen zoals de Brexit en de verkiezing van Donald Trump.

Het was Walter Lippmann die in zijn boek Public Opinion (1922) voor het eerst de idee opperde van 'the manufacture of consent'. Volgens Lippmann was propaganda reeds in de jaren 1920 een belangrijk instrument van de overheid (en andere machthebbers) om de publieke opinie te beïnvloeden. In _Manufacturing...

Samenleving en politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 1 (januari), pagina 42 tot 43