Laat onze kleinkinderen, waaronder onze Leon, samen opgroeien in mooie kleurrijke leerklasjes, in de drie netten die Denderleeuw rijk is.
De gemeente Denderleeuw is verdeeld. De fusie van 1976 is nog altijd niet volledig voltrokken. En de centrumgemeente zelf is van oudsher opgedeeld in wijken. Ze is verknipt door het complexe spoorwegkruispunt station Denderleeuw, aangevuld met vertakkingen van de rechtstreekse spoorlijn Brussel-Gent. De Dender bepaalt grotendeels de provinciegrens en sloot Denderleeuw uit van een sociologisch passende alomvattende fusie met Liedekerke en Teralfene.
Inwijking is er altijd een fenomeen geweest. De schiptrekkerstijd komt echt niet terug. De goede bereikbaarheid van Brussel via de trein was een troef bij uitstek om werkende mensen aan te trekken, van bouwvakkers tot de hoogste ambtenaren. Meestal was je er al een vreemde omdat je het typische dialect niet machtig was. Gemeenschapsvorming liep er dus al niet over rozen. Edoch: van inborst zijn we sinds 1958 in meerderheid, of in grote getale, rood.
Maar nu kleurt de inwijking, meer dan ooit. In de oude arbeiderswijken werden de huizen massaal verkocht en komen veelal kinderrijke families met Afrikaanse roots zich vestigen. De meeste nieuwe inwoners komen uit de vroegere Belgische kolonie, Congo, en uit het mandaatgebied dat België na 1918 overnam van Duitsland, Rwanda. Ook de sociale woningen kleuren.
Oh ja, zowat 150 mensen van Koerdische origine verzorgen er de uitzendingen van de Koerdische TV. In het verleden werden ze al enkele malen gecriminaliseerd op aansturen van de Turkse NAVO-bondgenoot. De massale invallen van de special forces van rijkswacht of federale politie gingen door zonder veel communicatie met de lokale overheid. De Koerden rekenden voor steun op Volksunie én SP, en kregen die ook.
De socialistisch getinte besturen ontwikkelden de sportinfrastructuur, namen initiatief voor nieuwe bruggen over spoor en water, ondersteunden de aankoop van natuurreservaten, vrijwaarden de open kouters, stonden op de zuivering van het Denderwater, brachten Rendac tot inschikkelijkheid op sociaal en leefmilieu vlak, subsidieerden het verenigingsleven, renoveerden kerk en pastorie, stimuleerden gesorteerde afvalophaling, zonder enige belastingverhogingen in de laatste legislaturen. Mooi rapport, kortom.
En toch, de onveiligheid in de stationsbuurt was het verkiezingsthema zes jaar geleden. Opgepookte cijfers, omdat ook de incidenten op de treinen van elders worden meegeteld, sierden de kiespropaganda van VB en N-VA. Deze propaganda werd geloofwaardig gemaakt door de vrt-nieuwsdienst die sprak over Kuregem aan de Dender.
Vandaag is het behoud van het Vlaams karakter van onze gemeente het topthema. Versta: minder ‘Afrikanen’ - die ten andere meestal Belg en Vlaming zijn - op de Facebook van nationalisten, populisten en extreemrechts (Plus 4 partijen). Natuurlijk moet je als gemeentebestuurder rekening houden met het feit dat de gemeente zowat uit zijn voegen is gebarsten, een bevolking die met zowat 18% groeide over 12 jaar. Makkelijk is allicht anders.
Maar de weg is er één van de blik gericht op de toekomst: zie de diversiteit als een kans. Laat onze kleinkinderen, waaronder onze Leon, samen opgroeien in mooie kleurrijke leerklasjes, in de drie netten die Denderleeuw rijk is. Laat onze kinderen verder joelen op het speelplein Hof ter Leeuwe, zoals Geertrui Daem het beschreef in 'Zuster Boniface'. Laat de jongeren samen sporten in de vele clubs die Denderleeuw rijk is - voetbal, basketbal, tennis - de succesvolle rode duivels achterna. Misschien wint een nieuwe Denderleeuwenaar opnieuw de Ronde van Vlaanderen voor beloften, mijmert Willie Verhegghe allicht, onder andere geschiedschrijver van het Denderleeuwse wielerleven. Laat Denderleeuw groeien tot een gemeenschap die geborgenheid geeft, die verbindt.
Daarom feliciteer ik het uittredend College van CD&V en sp-a/Open omdat het de gemeente op het goede spoor heeft gezet en opnieuw vaart heeft gegeven, nadat een kwakzalver ze enkele tijd had mismeesterd. Vandaar steun ik de LVB, lijst van de Burgemeester en van de Burger. LVB heeft een project voor Denderleeuw. LVB verenigt. Wij zijn Denderleeuw.
Deze bijdrage verscheen in de reeks Mijn Gemeente, VK 14/10
Abonneer je op Samenleving & Politiek
Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via
info@sampol.be
of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de
Algemene voorwaarden.
Je betaalt liever via overschrijving?
Abonneren kan ook uit het buitenland.
*Ontdek onze SamPol draagtas.