Log in

Autoritaire praktijken gaan om meer dan populistische leiders

We moeten ons niet blindstaren op het karakter van individuele leiders als Viktor Orbán of Donald Trump, maar ook het handelen en de retoriek van de clusters van politici, ambtenaren en andere publieke figuren die zich op verschillende niveaus met hen associëren in ogenschouw nemen.

IN DE GREEP VAN DE AUTORITAIRE LEIDER

Autoritaire praktijken gaan om meer dan populistische leiders
Marlies Glasius
Oorlog is mogelijk
Koert Debeuf
Een eigen-volk-eerst-variant van het andersglobalisme
John Vandaele

Geen lezer van het politieke commentaar van de laatste jaren zal zich hebben kunnen onttrekken aan een groeiende zorg, ja zelfs paniek, over een wereldwijde toevloed aan autoritaire leiders die nu ook gevestigde democratieën lijkt te overspoelen. Leiders als de Amerikaanse president Donald Trump, de Hongaarse premier Viktor Orbán, de Filipijnse president Rodrigo Duterte en de recent verkozen Braziliaanse president Jair Bolsonaro worden regelmatig als 'autoritair' bestempeld, en de landen die zij besturen zouden een 'democratische terugval' moeten vrezen.

Bestaat er zoiets als autoritair leiderschap in een democratische samenleving? Of is het een contradictie die alleen maar kan eindigen in...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 10 (december), pagina 5 tot 9