Log in

Hoe anders is de 'anderspartij' N-VA?

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 2 (februari), pagina 20 tot 25

Michel I was van bij de start een bijzondere regering; niet in het minst omdat Vlaams-nationalisten een eerste keer gingen meebesturen op het federale niveau. Dit avontuur strandde in Marrakech. Hoe anders is de 'anderspartij' N-VA na vijf jaar politiek leiderschap?

DE VERKIEZINGSRACE

Hoe progressief is de groenblauwe as?
Pascal Debruyne
Quo vadis, CD&V?
Benoit Lannoo
Hoe anders is de 'anderspartij' N-VA?
Nicolas Bouteca en Lorenzo Terrière
Sp.a mag niet braaf zijn
Marc Le Bruyn

N-VA kan sinds 2014 zonder de minste twijfel het politieke marktleiderschap van Vlaanderen en zelfs België claimen. De partij is veruit de grootste in zowel het Vlaamse als het federale parlement, levert de Vlaamse minister-president en tot voor kort ook de schaduwpremier op het federale niveau. Terwijl ze nu ook vier van de vijf provincies mee aanstuurt, blijft enkel op gemeentelijk vlak het marktleiderschap nog uit.

In deze bijdrage gaan we na wat dit politieke marktleiderschap voor de partij teweeggebracht heeft. Zo'n koppositie brengt namelijk zowel opportuniteiten als bedreigingen met zich mee. Aangezien de volgende verkiezingen alweer dichtbij komen, bekijken...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 2 (februari), pagina 20 tot 25