Log in

De sociaaldemocratie is doodziek

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 6 (juni), pagina 72 tot 76

Voor Vincent Scheltiens is het dogma van de sociaaldemocratie, die zich opwerpt als beleidspartij omdat het zonder haar ‘erger’ wordt, niet het antwoord.

De sociaaldemocratie is doodziek

Vincent Scheltiens
VUBPRESS, Brussel, 2019

Dit essay van historicus Vincent Scheltiens is een uitgeschreven versie van zijn Paul Verbraeken lezing van 16 maart 2019. Ze werd uitgesproken twee maanden voor de verkiezingen van 26 mei, en met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 nog in het achterhoofd.

De uitkomst van beide verkiezingen illustreert eens te meer de diepe existentiële crisis die de oude sociaaldemocratie op internationale schaal doormaakt. De Vlaamse sociaaldemocratie ondergaat hetzelfde lot als die in Frankrijk, Italië, Nederland en Duitsland. Dat er ondertussen toch belangrijke uitzonderingen blijken te zijn, van een sociaaldemocratie die zich herstelt in Spanje, Portugal en Noord-Europa, is een recent fenomeen...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 6 (juni), pagina 72 tot 76