Abonneer Log in

PVDA: Black Box Revelation

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 6 (juni), pagina 51 tot 57

Naast Vlaams Belang, was PVDA de enige andere duidelijke winnaar op 26 mei: weinig media-aandacht, maar toch doorgebroken in de meeste Vlaamse provincies. Wat verklaart haar succes? En voor welke uitdagingen staat de partij nu?

LINKS IN HET SLOP

Reportage uit de buik van de sp.a-campagne
Jan De Meulemeester
De electorale paradoxen van sp.a
Chris Gaasendam
PVDA: Black Box Revelation
Jelle Versieren
Quo Vadis, Europees Links?
Thomas Jacobs

Partij van de Arbeid (PVDA) was bij de verkiezingen een politiek fenomeen onder de radar: weinig aan bod gekomen op televisie, krampachtig genegeerd door VRT, en slechts af en toe een interview in de geschreven pers. Bepaalde media labelen de partij nog steeds als 'extreem'. PVDA kreeg dus weinig hulp om haar speerpunten in de verf te zetten. Toch overtrof de partij haar eigen stoutste verwachtingen door vier zetels voor het Vlaams Parlement binnen te halen. Oost-Vlaanderen en Limburg bleken ook voltreffers te zijn, terwijl de partijtop deze provincies als onverhoopte bonus aanzag. In Walloniƫ en Brussel konden de resultaten...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 6 (juni), pagina 51 tot 57