Het is een intellectuele topprestatie van Geert Noels om op 1 dag het nieuwe boek van Piketty van 1.190 bladzijden in het Frans te lezen.
Op 12 september publiceerde Thomas Piketty zijn nieuwste boek Capital et idéologie. Ik was 13 september toevallig in Parijs en kocht de foliant meteen, 1.190 bladzijden tekst en 1,1 kilogram zwaar. Diezelfde dag, om 9u30, tweette Geert Noels er al over: 'Met de recepten van Piketty ga je niet alleen superrijken uitroeien, maar gewoon Marxisme invoeren. En door boek van 1.200 bladzijden te schrijven wordt het opnieuw 'het meest gekochte, nooit gelezen boek ter wereld'. Net zoals het vorige boek van Piketty is er weinig kritische lezing, door de informatiekloof: te veel houden van de simpele boodschap (superrijken weg), te weinig kunnen gevolgen voor gehele maatschappij inschatten (collectieve verarming).'
Zonder meer een intellectuele topprestatie om op 1 dag 50 bladzijden per uur in het Frans te lezen en meteen vernietigende kritiek te schrijven met een doorwrochte analyse: 'Marxisme!. Want het is toch ondenkbaar dat een eminent econoom z'n oordeel enkel zou baseren op een krantenartikel dat de avond voordien gepubliceerd werd? Een artikel dat wel het voorstel om elke 25-jarige 120.000 euro te geven vermeldt maar niets overneemt van de argumentatie om dat te doen. Piketty's voorstel is trouwens niet 120.000 euro maar 'ongeveer 60% van het gemiddeld vermogen per volwassene'. Hij berekent dat dan naar het Europees gemiddelde. In België ligt volgens de Nationale Bank dat gemiddelde vermogen een stuk hoger dan in de Eurozone en zouden de jongeren op 202.800 euro kunnen rekenen. Piketty noemt het een soort 'erfenis voor iedereen'. Het geld gaat naar jongeren, niet naar zestigers die erven van hun ouders. Die stijgende levensverwachting levert al langer erfenissen aan senioren. De geplande verlaging van erfenisrechten is weeral zelfbediening van de babyboomers.
Het voorstel van Piketty staat op bladzijde 1.131 en is maar één voorstel uit 80 pagina's 'Elementen voor een participatief socialisme in de XXI eeuw'. Natuurlijk is het voor velen ondenkbaar dat iederéén en niet enkel een miljonairskindje zo'n verjaardagscadeau krijgt. Dan is die 2.700 miljard euro die de voorbije jaren de ECB in de economie pompte toch veel beter besteed. Met dat geld kan je 22,5 miljoen 25-jarigen het Piketty-startgeld betalen. Al haalt Piketty het geld niet van de ECB maar uit een vermogensbelasting van 5%.
Het is dus lang niet het enige voorstel van Piketty, al zullen ze stuk voor stuk wel op vernietigende kritiek kunnen rekenen van de povere broodschrijvers die dogmatisch de superrijken verdedigen. En zullen weer weinig in naam progressieve partijen er zich durven aan wagen. Het hoofdstuk over de 'Brahmaanse partijen' hoe de vroegere arbeiderspartijen hun achterban en hun politici en kaders hebben ingeruild voor hoog gediplomeerde middenklassers – met voorop de kinderen van de vorige generatie politici – mag al véél stof tot nadenken opleveren voor sp.a en Groen.
Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 8 (oktober), pagina 88
Abonneer je op Samenleving & Politiek
Het magazine verschijnt 10 keer per jaar; niet in juli en augustus.
Proefnummer? Factuur? Contacteer ons via
info@sampol.be
of op 09 267 35 31.
Het abonnementsgeld gaat jaarlijks automatisch van je rekening. Het abonnement kan je op elk moment opzeggen. Lees de
Algemene voorwaarden.
Je betaalt liever via overschrijving?
Abonneren kan ook uit het buitenland.
*Ontdek onze SamPol draagtas.