Abonneer Log in

Waarom rechts in de ban is van Gramsci

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 2 (februari), pagina 26 tot 27

De antidemocratische strijd maakt de essentie uit van elk nieuwrechts metapolitiek project.

Het is genoegzaam bekend dat Gramsci een rechtse erfenis heeft, beter bekend als 'metapolitiek'. Metapolitiek is al enkele jaren een buzzwoord in radicaal- en extreemrechtse kringen. Dries Van Langenhove's Schild & Vrienden, Generation Identitaire, Breitbart, Milo, Richard Spencer en wit-nationalisten als Jared Taylor van American Renaissance en Greg Johnson van Counter-Currents: allen pretenderen ze de lessen van Gramsci ter harte genomen te hebben.

Om het succes van Gramsci bij extreemrechts te begrijpen moeten we terug naar de sixties en seventies. Alain De Benoist en zijn kompanen van La Nouvelle Droite maakten toen – met een (pseudo-) Gramsci in de hand...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 2 (februari), pagina 26 tot 27