Abonneer Log in

The Deficit Myth

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 8 (oktober), pagina 65 tot 67

Wie, behalve de overheid, kan de gaten vullen? Stephanie Kelton geeft een helder en welomschreven antwoord: niemand.

The Deficit Myth

Stephanie Kelton
Public Affairs, New York, 2020

COVID-19 zorgt ervoor dat duizenden miljarden overheidsschuld de markten overspoelt. Alleen in België zal het dit jaar om zo'n 45 miljard bijkomende schuld gaan, in de VS om 3.000 miljard. De VS kan midden september 2020 lenen aan minder dan 0,7% per jaar, een daling met meer dan 1% ten opzichte van een jaar voordien. België tegen -0,24%, bijna hetzelfde als een jaar geleden. De mysterieuze markten lijken die historische begrotingstekorten dus best te vinden – deels omdat de centrale banken een groot deel van die obligaties inkopen. De doorsnee Vlaamse mediaeconoom beweert dat zulk onorthodox beleid een marktverstoring is...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 8 (oktober), pagina 65 tot 67