Abonneer Log in

Dromen met Ursula: het Europees minimumloon

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 1 (januari), pagina 34 tot 39

'Een juridisch monster!'. Business Europe, de lobbygilde van de Europese werkgeversorganisaties, liet eind oktober de diplomatieke taal achterwege in haar reactie op het voorstel van de Europese Commissie over een Europees minimumloon. Zulk venijn in een persbericht, dat kan maar goed nieuws zijn voor sociaal Europa, niet?

HET IDEE VAN URSULA

De eerste honderd dagen van EU Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen werden niet zonder ambitie aangevat. De Green Deal, een digitaliseringsgolf, maar ook een sociaal luik met als speerpunt een Europees minimumloon, zouden op tafel komen. Von der Leyen stelde in haar regeerverklaring((1)) eind 2019: 'The dignity of work is sacred. Within the first 100 days of my mandate, I will propose a legal instrument to ensure that every worker in our Union has a fair minimum wage. Minimum wages should allow for a decent living'. Mooie woorden, maar iedereen weet dat wanneer de vos...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 1 (januari), pagina 34 tot 39