Abonneer Log in

Sociaal werk achter gesloten deuren

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 5 (mei), pagina 11 tot 15

Naast de druk op de gezondheidszorg, neemt ook de druk op welzijn toe. Veel mensen met nood aan sociale en administratieve ondersteuning staan nu voor gesloten deuren. Die gesloten deuren staan haaks op het DNA van sociaal werk. Hoog tijd voor een meer nabije hulpverlening, volgens sociaal werkers uit wijkgezondheidscentra.

Het coronavirus blijft alom aanwezig, ook in de hulpverlening. Sociaal werkers uit wijkgezondheidscentra worden door hun inbedding in een gezondheidscontext tijdens deze pandemie des te meer geconfronteerd met de impact van sociale problemen op de gezondheid. Hun brugfunctie tussen gezondheid en welzijn staat onder druk, want de toegang tot welzijn gerelateerde hulpbronnen voor kwetsbare doelgroepen blijft een groot probleem.

Dertien sociaal werkers uit 10 wijkgezondheidscentra spraken over hun opdracht, en welke impact de Covid-pandemie daar op heeft. Ze pleitten voor meer nabijheid op de eerste lijn, tijdens maar ook na deze crisisperiode. En als we nadenken over een toekomstvisie van...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 5 (mei), pagina 11 tot 15