Abonneer Log in

Shutdown

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 9 (november), pagina 76 tot 79

Op deze sombere weg doorheen het Anthropoceen is Tooze zonder enige twijfel de meest fascinerende gids.

Shutdown

Adam Tooze
Allen Lane, Londen, 2021

Hoe schrijf je de geschiedenis van een gebeurtenis die nog aan de gang is? Voor Adam Tooze is werkelijke geschiedenis moderne geschiedenis. Inzicht in de flux van gebeurtenissen vereist de projectie van een interpretatief schema. Om die intellectuele gok te wagen situeert de aan Columbia werkzame historicus de coronapandemie als een scharnierpunt tussen twee tijdperken. Het staat aan de aanvang van het 'anthropoceen' het historisch tijdperk dat dat steeds meer getekend wordt door de klimaatverandering en op het einde van het 'neoliberalisme' als de politiek-economische configuratie waarbinnen staten sinds de jaren 1970 opereren.

De pandemie zette onze conceptie van historische...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 9 (november), pagina 76 tot 79