Abonneer Log in

De Lijn: kroniek van een aangekondigde privatisering

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 10 (december), pagina 44 tot 45

De aanpak van de Vlaamse Regering om De Lijn te privatiseren lijkt methodologisch en doordacht.

Noam Chomsky verwoordde de aanpak om een overheidsbedrijf te privatiseren als volgt: 'That's the standard technique of privatization: defund, make sure things don't work, people get angry, you hand it over to private capital.' Dat is precies wat de Vlaamse Regering doet met De Lijn.

BESPAREN, ONWERKBAAR MAKEN, BOZE MENSEN

Terwijl Brussel volop in de MIVB investeert, hinkt De Lijn achterop. Er kwamen wel nieuwe lijnen, maar het exploitatiebudget groeide niet navenant. Van 2009 tot 2020 steeg het exploitatiebudget met 12 miljoen euro, terwijl de kosten (door indexering en extra aanbod) met 240 miljoen euro stegen. Dit werd opgevangen...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 10 (december), pagina 44 tot 45