Abonneer Log in

Is rood weer troef?

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 10 (december), pagina 2 tot 4

2021 lijkt het jaar te zijn geweest van een voorzichtige remontada van de sociaaldemocratie.

Flashback naar bijna 25 jaar geleden. Toen Tony Blair in 1997 de Britse verkiezingen won, was hij de achtste sociaaldemocratische leider in een EU van 15 lidstaten. Tony Blair, Lionel Jospin, Wim Kok, Felipe González, Gerhard Schröder,… Sociaaldemocraten hadden het voor het zeggen in Europa maar bakten er bitter weinig van. Hun droeve verhaal van sociaal liberalisme – Derde Weg – is genoegzaam gekend. Ook op de financieel-economische crisis van 2008-2009, goed tien jaar later, hadden sociaaldemocraten geen antwoord. Meer zelfs, in de nasleep ervan waren ze vaak de mede-architecten van een draconisch besparingsbeleid. Gevolg van dit alles was een...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 10 (december), pagina 2 tot 4