Log in

De lessen van Occupy voor links

De hoop die Occupy in 2011 bij vele progressieven losmaakte, staat in schril contrast met de uiteindelijke verwezenlijkingen van de beweging. Haar toenmalige motto 'Occupy everything, demand nothing' blijkt zeven jaar later eerder 'Occupy everything, change nothing'; en gezien de tactieken en organisatievormen van Occupy hoeft dat eigenlijk niet te verbazen. Toch valt er uit het falen van Occupy voor links vandaag ook hoop te halen. Maar dan is wel een intellectuele heroriƫntering nodig.

OPKOMST EN VERVAL

'What is our one demand? #Occupy WallStreet. September 17th. Bring Tent.' Slechts dertien dagen had deze oproep van de Canadese website Adbusters nodig om in juli 2011 viraal te gaan. Meer nog: nadat Wall Street effectief bezet werd, verspreidde de Occupybeweging zich in een verbazingwekkend tempo over het hele land. Niet veel later liep het aantal bezette plaatsen in Noord-Amerika op tot 600 en meer dan 900 wereldwijd! Voor vele progressieven was er weer hoop. 'It is the most important thing in the world right now', of nog grootser: 'It has truly changed everything'.1 Adbusters, Naomi...

Samenleving & Politiek, Jaargang 25, 2018, nr. 5 (mei), pagina 4 tot 10